Vil bli flere i Hallingdal

Med en utfordrende befolkningsutvikling i Hallingdalskommunene – minus Hemsedal – er det klokt å se hva en kan gjøre for å få færre til å flytte fra og flere til å flytte til. Det sto på dagsorden, da Hallingdalskommunene møttes i dag. En av de største utfordringene fremover vil være å få tak i rett kompetanse til næringslivet, derfor bør også tiltak knyttet til det temaet adresseres i dette arbeidet. Faktisk er det krevende å få tak i nok hender generelt om en ser fremover i tid. Hallingdalskommunene ønsker å vokse. Jeg fikk anledning til å si noen ord innledningsvis. Det kan du lese her.

Innlegg fra Fylkesordfører på samling for kommunepoltikere og kommunedirektører i Hallingdal i forbindelse med samling for bo- og blilystprogrammet.

,En stor og viktig del av fylket vårt er Hallingdal. I dag skal vi fokusere på Bo- og blilyst programmet og nettopp Hallingdal!

Først vil jeg takke for at jeg ble invitert til å delta her i dag. Buskerud fylkeskommunene ønsker å være kommunenes beste venn. Vi ønsker å samarbeide tettere med kommunene for å nå felles mål.

Med en utfordrende befolkningsutvikling i Hallingdalskommunene – minus Hemsedal – er det klokt å se hva en kan gjøre for å få færre til å flytte fra og flere til å flytte til. En av de største utfordringene fremover vil være å få tak i rett kompetanse til næringslivet, derfor bør også tiltak knyttet til det temaet adresseres i dette arbeidet. Faktisk er det krevende å få tak i nok hender generelt.

Vi ser på Bo- og blilystprogrammet som en viktig satsing selv om perioden er 23 – 25. Fylkeskommunen har god erfaring fra Bygdemiljøpakkene med å inngå samarbeid med kommuner om satsinger, fremfor kun bruk av tilskuddsordninger.

Bo- og blilystproblematikken er noe de fleste distrikter i Buskerud står i og har behov for å jobbe med, derfor ønsket vi i fylkeskommunen å inngå et samarbeid om en pilot for å gjøre et arbeid på området.

Siden Hallingdalsregionen allerede hadde etablert et Bolystforum og kontaktet oss om noen spennende tanker, var det veldig riktig å gå i dialog med nettopp dere om samarbeid, på en helhetlig og tverrfaglig måte. Det er viktig for dere – men også for oss – at piloten bidrar til å finne nettopp de gode løsningene, slik at dere oppnår større tilflytting, flere som blir boende og at bedriftene får tilgang på arbeidskraft med rett kompetanse. Det henger sammen.

I Buskerud har vi flere distriktskommuner med de samme utfordringene, og vi har en klar ambisjon om å bidra til å bedre de utfordringene distriktene står i. Det er ambisjonen.

Dere har lang erfaring med kommuneoverskridende samarbeid. Det er viktig i dette arbeidet. Det er ikke er noen quick fix. Det er hardt målbevisst arbeid over tid som gir resultater. Når jeg bruker målbevisst, så mener jeg at det smarteste dere kan gjøre er å få en langsiktig plan for arbeidet. Et samarbeid vil styrke dere – ikke svekke dere. Det heter at alle med samme farge på drakta må spille mot samme mål. Det gjelder i høyeste grad i arbeidet med å få en forsterket befolkningsutvikling over tid.

Dette programmet er startskuddet for å få til noe viktig og bra for alle i regionen, men det er som nevnt langsiktig, strategisk og hardt utviklingsarbeid som må til. De største spesialistene på bo- og blilyst er dere som bor her. For dere har tatt et valg. Samtidig er det bare en del av svaret. Hva skal til for at andre skal ønske å bryte opp der de bor i dag for å flytte til Hallingdal? Og aller helst de som har et langt liv foran seg?

Det er store spørsmål og hadde det vært enkle svar hadde ikke vi sittet her i dag. Bo- og blilyst er et langsiktig arbeid. 5 – 10 og 15 års perspektiv er mer naturlig å tenke kontra 1 – 2 og 3 år.


Dere har den strategiske planen for Hallingdal på plass.  Dere har et bo- og blilystprogram med viktige innsatsområder som spiller godt på lag med viktige prioriteringer vi ble enige om å jobbe sammen om på Buskerudkonferansen. Og. Prioriteringer vi har tatt med inn i forslag til ny Regional planstrategi. Jeg oppfordrer dere til å bruke mulighetene til å gi oss viktige innspill til denne planen som skal være til hjelp både for å styrke Hallingdal og for alle oss som er glad i Buskerud. Et sterkt Hallingdal er et bidrag til et enda bedre Buskerud.

I januar i år inviterte fylkeskommunen kommunene inn til Buskerudkonferansen. Gjennom diskusjoner og innspill ble det definert felles utfordringsområder. Det var stor enighet om å skape mer innenforskap – vi trenger flere hender og vi må ta vare på de folka vi faktisk har.


Og da er det helt på sin plass å berømme ildsjelene i  bo og blilystprogrammet som har lagt ned betydelig innsats over lengre tid, og som er avhengig av at de får et større team rundt seg og at man kobler flere på i arbeidet fremover. Administrasjonen har eksplisitt bedt meg om å takke prosjektlederne og alle involverte i programmet, for all tiden, engasjementet, kunnskapen og iveren dere har vist, til tross for at veien ikke er strak hele tiden. Dere har vist stayerevne og det at dere har med dere folk som vil noe og har et eierskap til dette, er avgjørende!


Dette er et innovativt program hvor fasiten ikke ligger tydelig foran oss, men som gir rom for å tenke nytt og i fellesskap se på nye løsninger. I det ligger også et behov for å se på koblinger til å ta i bruk mer og ny teknologi, ha fokus på verdiskaping og infrastruktur som også ble løftet fram som utfordringsområder på Buskerudkonferansen. Og sist, men ikke minst, økt prioritering av klima, miljø og beredskap i lys av ulike hendelser den siste tiden.

Utfordringene henger i stor grad sammen, og lokal innsikt er nødvendig for å klare å balansere ulike hensyn på lokalt tilpassede måter. Hva som er gode og riktige løsninger varierer og det finnes ingen fasit. Hallingdalskommunene har alle særegne styrker og muligheter.

I Buskerud skal vi sammen med kommunene stake ut en kurs for nye Buskerud. Flere av oppgavene som må løses, krever at vi ser ulike aktørers innsats i sammenheng – ved å stå sammen og samarbeide, kan vi få til mer enn hva hver og en av oss klarer alene.

De tre langsiktige utviklingsmålene i planstrategien spiller godt på lag med bo- og blilystprogrammet sine innsatsområder som handler om trivsel og tilhørighet, boligutvikling og attraksjonskraft. Gjennom å bruke de menneskelige, kulturelle og naturgitte ressursene vi har på en god måte, kan vi utvikle trygge og inkluderende steder med flere attraktive møteplasser og aktivitetstilbud. Det handler om å skape steder som gir livskvalitet for de som allerede bor her, og at de kvalitetene kan gjøre at flere ønsker å flytte hit til flotte Hallingdal.

På workshopen som ble avholdt her på Pers i innsatsområdet attraksjonskraft, fremkom nettopp betydningen av dette med verdier. Folk er blitt mye mer bevisste på egne verdier og livskvalitet, kanskje nettopp på grunn av den globale situasjonen. Dette kan være et viktig moment for Hallingdal å trekke veksler på.

For å få til en positiv utvikling i Hallingdal fremover, må vi jobbe strategisk og langsiktig godt for å skape attraktive og livskraftige lokalsamfunn hvor folk ønsker å bli værende, og ikke minst også ønsker å flytte til. Da er det avgjørende med et godt samspill mellom det offentlige, næringslivet og andre viktige aktører.

– Sammen kan vi skape en enda sterkere positiv utviklingsoptimisme.

Nå er tiden kanskje inne for å ta steget videre i programmet?

Dere har allerede en kraftsamling av partnere som ønsker å bidra til at dere lykkes;
Eksempelvis Distriktssenteret, Fjellnettverket, Husbanken og oss i fylkeskommunen. Sammen med dere er dette et sterkt lag fra det offentlige, men vel så viktig er det å få med lokale lag og foreninger, frivillighet, næringsliv og kultur, for å få alle om bord i et langsiktig samarbeid.

Det å jobbe med trivsel, tilhørighet, attraksjonskraft og boligutvikling er en stor oppgave. Men, dersom man jobber sammen i regionen, og støtter oppunder hverandres styrker og mulighetsrom, fremfor å konkurrere internt i regionen, vil alle ha langt bedre forutsetninger for å lykkes. Dere har tradisjon for å samarbeide, andre regioner ser til Hallingdal når de snakker om regionsutvikling. Sammen kan dere legge forholdene og rammebetingelsene til rette og spille på lag med de viktige aktørene i hele regionen som faktisk kan omsette planer til handling.

Det er mye spennende på gang i Hallingdal, takket være iherdig og langsiktig innsats.
Dere har en gylden anledning nå til å koble sammen gode og viktige pågående initiativer og prosjekter, som for eksempel Campus Hallingdal, StartUpExtreme, Sats på Hallingdal og Mentorordningen for å nevne noe. Alle disse initiativene styrker Hallingdal som region, spesielt dersom man ser alt i en helhet og finner synergier på tvers.

Jeg har nylig besøkt de 18 ordførerne i Buskerud. Det jeg hørte her i Hallingdal var at gode aktiviteter i en kommune er tilbud for hele dalen. Det er et godt utgangspunkt.

Det vil være slik at det drypper noe på alle som velger å bidra inn, dersom man står samlet og jobber mot felles mål. Her snakker jeg av erfaring fra Drammen. Der klarte vi å få til et betydelig offentlig privat samarbeid, som innebar forpliktelser for alle parter og som ga resultater.


Jeg var med i bystyret i Drammen da vi startet de store byutviklingsgrepene på 80 og 90-tallet. Jeg ble ordfører i 2003 og var det til 2020. Vi gikk fra krise til å bli eksemplet på at det nytter – med en europeisk byutviklingspris. Hvem skulle tro det. Det er bare i Lotto du kan få resultat uten særlig innsats, men så er det også svært få som lykkes i Lotto.

Nå skal ikke dere byutvikle, men prosessen kan dere kanskje bruke.

  1. Vi ønsket å jobbe oss ut av krisen. Drammen var investeringsfri sone under Jappetiden.
  2. Vi snakket ikke om det vi måtte gjøre, men vi gjorde det.
  3. Vi hadde gode prosesser i planarbeidet. Forankring og reelle prioriteringer.
  4. Vi fant oss selv og våre fortrinn.
  5. Vi fikk en bevissthet rundt hva vi skulle bli, når vi ble stor. Visjoner
  6. Vi forsto at vi måtte samarbeide for å få en god utvikling
  • Det er viktig å stake ut en kurs – lage en plan – og gå den veien.
  • Du må ha solid forankring av veivalget.
  • Veien blir til mens man går
  • Hardt målbevisst arbeid over tid gir resultater

Sitat fra pressen:

«I 2010 nådde folketallet i Herøy kommune et historisk bunnivå med 1618 innbyggere. For å snu den negative trenden, startet de prosjektet «økt bosetting». Det har blitt en stor suksess.

Kommunen satte seg et skikkelig hårete mål om at de skulle bli 1818 innbyggere i kommunen, det samme tallet som kommunenummeret.

– Målet nådde vi i 2021. Det tar tid å bygge opp folketallet og vi jobber fortsatt med å beholde folk. Et systematisk og kontinuerlig arbeid mot samme mål, samskaping og samarbeid med næringslivet har vært en svært viktig faktor, sier Elbjørg Larsen, ordfører i Herøy kommune».

Men vi trenger ikke gå langt for å finne enda bedre eksempler:

I Hemsedal kommunes årsmelding for 2012 kan du lese: I Kommunaldepartementets sin framskrivning av folketallet i kommunene vil Hemsedal, selv med det laveste vekstanslaget, passere 2500 innbyggere i 2020. Det er en vekst på 40 personer hvert år. Vi vet at det i dag er 2670 innbyggere i Hemsedal. Den veksten er bra for Hallingdal.

Et lite Google søk viser hvor mange kommuner som har stabilt eller svakt nedadgående antall innbyggere. Det samme søket viser også at det arbeider for  å snu utviklingen. Herøy er en av mange kommuner. Det er ikke noe alternativ.

Vi i fylket ser frem til videre samarbeid og heier på dere!
Så vil jeg avslutningsvis  – nok en gang – oppfordre dere til å gi innspill til vår regionale planstrategi. Dere kommer til å gi andre innspill en Drammen. Andre enn Kongsberg og andre enn Hole. Fylkeskommunen kommer til å legge særlig vekt på innspill fra kommunene, fordi dere er viktige for oss. Det er vesentlig at kommunene både kjenner seg igjen i utfordrings- og mulighetsbildet, målene, og at kommunene aktivt bidrar til å legge premissene for hvordan vi i fellesskap skal løse de viktige utfordringene Buskerud og Hallingdal står overfor.  

Vi vil arbeide for en positiv befolkningsutvikling i Hallingdal.

Et sterkere Hallingdal – vil gi et enda bedre Buskerud.

Legg igjen en kommentar