De satt seg i bilen – De kom aldri frem dit de skulle – De kom aldri hjem – De ble brått og uventet revet bort

Kjære alle sammen.

Sorg er kjærlighetens pris. Sorg er vår naturlige reaksjon på det å miste noen eller noe – som har betydd noe for oss. Sorg er prisen vi mennesker er nødt til å betale for å bli glad i noen, – det er nettopp sorgen og savnet, når den uunngåelige bortgangen er et faktum. Ekstra tungt er sorgen selvfølgelig i trafikkulykker hvor våre kjære mister livet så brått og brutalt

Takk for at jeg får være her – sammen med dere i dag – for å minnes.

10 personer mistet livet på veiene i Buskerud i fjor.

Flere av dere som er her i dag, er familie og pårørende i sorg. Ingen kan bære sorgen for dere, men dere skal vite at dere ikke står alene. Dere har min dypeste medfølelse.

Trafikkofrenes dag er en dag for å minnes de som har mistet livet i trafikken, og for oss alle å vise omtanke med de som har mistet noen de er glad i.

Dagen er også en påminnelse om at arbeidet med trafikksikkerhet, er et arbeid som aldri blir ferdig – det krever en kontinuerlig innsats.

Hvert år er Trygg Trafikk med å arrangere minnemarkeringer landet rundt, og dette skal være en støtte for pårørende, trafikkskadde og yrkespersonell som til daglig arbeider med trafikkulykker. Vi vil vise at vi bryr oss og har dyp respekt for de som har opplevd trafikkulykkene på nært hold, både pårørende, men også de mange som gjør en innsats.

Dere som arbeider i nødetatene er også med oss i dag. Mange av dere har opplevd trafikkulykker på nært hold. Det er brutalt. Men jobben dere gjør er utrolig viktig. Tusen takk for innsatsen.

Ledestjernen for alt trafikksikkerhetsarbeid er Nullvisjonen. Det er visjonen om at ingen skal bli drept eller hardt skadet i trafikken. Langt færre omkommer i trafikkulykker i dag – heldigvis – enn da Nullvisjonen ble innført for litt over 20 år siden. Men en dag som denne synliggjør at det fortsatt skjer mange – for mange – alvorlige ulykker langs veiene våre, og vi er langt fra målet.

Hver eneste alvorlige ulykke er en tragedie og skal ikke skje. Som det står i Nullvisjonen: Ethvert menneske er unikt og uerstattelig.

For å nå Nullvisjonen må vi ta alle virkemidler i bruk, både fysiske, holdningsskapende og regulatoriske, og vi må samarbeide tett på tvers av organisasjoner og forvaltningsnivåer.

Tusen takk til alle som har bidratt til dette arrangementet. Det er fint stå sammen om dette som er så vondt og vanskelig, og så viktig. Tusen takk til politiet, utrykningsetatene – ambulansetjenesten og Drammensregionens brannvesen – Statens vegvesen, Trygg Trafikk, NAF, Røde kors, Drammen kommune, Tønsberg bispedømme og Bragernes menighet. Takk for at dere er her i dag, og takk nok en gang for den uvurderlige innsatsen flere av dere gjør for sikkerheten til oss alle sammen.

Trafikksikkerhet er alles ansvar, og det aller største ansvaret har vi som medmenneske. I trafikken er livet og helsen til de rundt oss, prisgitt de valgene vi tar. Vi må velge å vise hensyn, vi må følge regelverket og vi må være tålmodige med hverandre.

10 fakler er tent i dag, for de vi mistet i året som har gått i Buskerud og for de som står igjen. I dag tenker vi spesielt på dere.

Det er vondt å ta inn over seg tragediene og sorgen som skjuler seg bak tallene, men det gir også motivasjon til å stå på hver eneste dag for å hindre at ulykker skjer, og at liv går tapt.

Kjør hensynsfullt og ta vare på hverandre.

Fylkesordfører Tore Opdal Hansen Tale trafikkofrenes dag, Bragernes kirke, 14. januar 2024

Legg igjen en kommentar