Fylkesordførers åpningsinnlegg, Buskerudkonferansen 10. og 11. januar, Vestlia, Geilo

Hei alle sammen – Velkommen

  • For et fylke
  • For en mulighet
  • For en forsamling

Den 1. januar overtok vi fylkets oppgaver fra Viken. For våre om lag 270.000 innbyggere skal vi nå inn i en ny fylkeskommunal fremtid. En fremtid vi skal gå forlengs inn i – ikke baklengs. Det betyr ikke at vi ikke skal ta med oss det positive, for det skal vi. Men vi har nå en langt større frihetsgrad til å forme fremtiden. Det er den vi skal gi stor oppmerksomhet under Buskerudkonferansen her på Geilo. Vi har en ambisjon sammen. Det er å sørge for at nye Buskerud får en god og positiv utvikling i årene fremover. Da trenger vi å møte fremtiden med utviklingsoptimisme. Vi har en tro på at våre bedrifter, kommuner, frivillige organisasjoner og statlige institusjoner kan lykkes i fellesskap.

Det er helt sant det som fagbevegelsen sier: Samhold gir styrke. Det er også sant det som Jan P. Syse sa: Hvis vi ikke henger sammen, blir vi hengt hver for oss. Det er også sant som de sier i fotballen: Alle med samme farge på drakta må spille mot samme mål. «Alle med Buskerud-drakta må spille mot samme mål.»

Vi har nå alle muligheter i Buskerud fylkeskommune. Vi har mulighet til å finne den aller beste utviklingsretningen for fylket vårt. Som vil gi positiv effekt for Rollag, Drammen og de 16 andre Buskerudkommunene.

I arbeidet her på Buskerudkonferansen skal vi få tilført kunnskap fra kloke hoder og vi skal bruke den kunnskapen. Sammen med våre egne erfaringer og kunnskap skal vi bidra inn i diskusjonene fra de ståstedene vi har. Det er lite som slår gode, kunnskapsbaserte beslutninger. Det er også som Fagbevegelsen, Syse og idretten et enige om: Samarbeid gir kraft  

Vi har utfordringer på kort, mellomlang og lang sikt. En av de virkelig store utfordringene vi må finne gode svar på – på lang sikt – er den store demografiske endringen. Det blir færre hender. Vi blir langt flere eldre enn yngre frem mot 2050. Det å få alle unge i utdanning og kvalifiserte for arbeid blir sannsynligvis vårt viktigste samfunnsoppdrag, sammen med dere i kommunene og høyere utdanningsinstitusjoner. Flere unge må komme tilbake til kommunene som gode skattebetalere – ikke som utgiftsposter på sosialbudsjettet.

Ulike regjeringer og stortingsflertall har gitt, og vil gi kommunene best mulig rammevilkår reflektert i evnen gjennom en god statsøkonomi. Økningen i statens pensjonsutbetalinger, samt utgifter til sykehus og helse vil i fremtiden være både en vesentlig og en begrensende faktor. Det er perspektivmeldingen klar på. Viljen til å bruke mer oljeinntekter på fylker og kommuner er ikke til stede. De rammene kommunene har hatt rundt økonomiarbeidet i år, representerer ikke noe unntak, men snarere det vi har i vente i årene fremover.

Greier vi å optimalisere vår egen innsats i et samarbeid mellom kommuner og fylket? Er det rammebetingelser vi enda mer offensivt kan påvirke – til Buskeruds fordel? Om alt er like viktig – vil vi ikke utgjøre noen forskjell.

Om vi derimot satser og er offensive på enkelte områder, vil det gi resultater. Det vil også gi positive ringvirkninger både for omdømme, innbyggernes opplevelse av det offentlige og jobbattraksjonen for de ansatte.

Vi må også evne å takle de kortsiktige utfordringene og de vi har på mellomlang sikt.

Første programdag vil gi et oppdatert kunnskapsgrunnlag om Buskerudregionen, og plassere denne innsikten i et fremtidsperspektiv. Hvilke samfunnsoppdrag er det som krever en særlig innsats?

Et viktig delmål med første programdag er å sikre et felles kunnskapsmessig ståsted.

Andre programdag vil gå dypere inn i noen av samfunnsoppdragene, og vi vil bli utfordret på å prioritere områder hvor det krever en særlig innsats fra kommunene og fylkeskommunen.

Et viktig delmål med andre programdag er å identifisere hvilke samfunnsoppdrag som bør ha prioritet, og hvordan vi som region best mulig kan «løfte sammen og henge sammen».

Husk at resultatet av Buskerudkonferansen. Avhenger av din og min innsats. Det er dine og mine innspill som legger grunnlaget for å bestemme de fyrtårn vi skal sette ut og styre etter. Desto bedre input vi får – desto bedre treffer vi i det videre arbeidet.

Hva skal Buskerud 2.0 egentlig bli?  Hvilke fyrtårn skal vi styre mot? Som har de langsiktige perspektivene, men som også takler de mer kortsiktige utfordringene.

Hvordan fremstå som den beste utgaven av Buskerud for våre 18 kommuner og om lag 270.000 innbyggere? Det skal vi finne svaret på etter hvert.

Det er spørsmål som vi ikke ønsker å spekulere rundt alene på ett eller flere kontorer i fylkeskommunen. Vi ønsker å trekke veksler på de 18 kommunene våre, hvor dere utgjør lederskapet. I tillegg har vi andre dyktige deltagere og innledere med oss på Buskerudkonferansen for å finne svaret.

I dialogen med dere, har Buskerudtinget blitt fremhevet som en positiv politisk arena. Med Buskerudkonferansen 2024, så har vi tatt den politiske arenaen et langt skritt videre. Fordi det er det virkelig behov for nå.

Vi har alle et stort hjerte for Buskerud, og vi er opptatt av at det skal være godt å komme på besøk, bo, leve og arbeide i fylket vårt. Med årets Buskerudkonferanse vil vi å få et felles kunnskapsmessig ståsted, identifisere hva vi bør prioritere som felles løft og få innspill til hvordan vi kan jobbe sammen i årene fremover. Kanskje det vil bli ulike svar for de ulike delene av fylket, kanskje ikke.

Jeg er ikke kjent med at noen av de 47 fylkestingsmedlemmene ikke stiller seg bak formuleringen «Fylkeskommunen skal være kommunenes beste venn» for å sette det litt i perspektiv kan vi også si at «Fylkeskommunen skal være de 18 kommunenes beste venn»

Jeg har holdt en del utviklingsforedrag for kommuner. Hvor jeg har reist viktige spørsmål til dem. Viktige spørsmål som:

  • Hvor er vi? – og hva er vi i forhold til det? Har du Hallingdal som perspektiv får du ett svar. Med Kongsberg som perspektiv får du et annet.
  • Hvor skal vi? – Hvor skal vi være om 10 – 20 år? Det skal vi i fellesskap finne svar på.

Vi har stor tro på kunnskapsbasert arbeid vil lede oss frem til de beste beslutningene. Derfor har vi hentet inn kapasiteter.

Vi har litt erfaring med å bruke en tretrinns tilnærming. Det gjør vi også nå.

  • Innsikt
  • Drøfting
  • Beslutning

Vår rolle som fylkeskommune er å bidra til god samfunnsutvikling, levere gode tjenester og bidra til at regionen vår oppleves som attraktiv. Vi har vel også som mål at vi skal bli sett til på flere områder. At vi løser oppgaver på en måte som gir nasjonal interesse.

Vi vet at fremtidens arbeidsliv vil kreve en mangfoldig og kompetent arbeidsstyrke. Det vil være behov for kontinuerlig tilpasning til ny kunnskap, nye teknologier og hvordan vi lærer best. Her har Buskerud allerede et fortrinn.

Vi har teknologiindustri i verdensklasse, et universitetsmiljø som er sterkt til stede i regionene, et reiseliv i fjellregionen som årlig omsetter for sju milliarder kroner og en helsenæring med et nasjonalt fortrinn med stort potensial for videre vekst. Det for å nevne noe.

Det er mange måter å være bjørn på. Har du sett bildet av den magre og puslete bjørnen som kommer ut av hiet om våren? Det er ikke den Buskerudbjørnen vi skal ha.

Det er den bjørnen – som gjennom hele sommeren – har bygget opp krefter og muskler – Det er den bjørnen Buskerud-bjørnen skal være.

Det er oss som i vesentlig grad legger premissene for hvilken bjørn vi skal ha – ingen andre.

Vi starter arbeidet – sammen med våre beste venner – dere – med å stake ut kursen for det nye fylket.

Dette gleder jeg meg til og jeg ser frem til to gode arbeidsdager på Geilo!

Ta vel i mot programleder Gunn Cecilie som skal lede oss gjennom  Buskerudkonferansen 2024.

Legg igjen en kommentar