Postnummeropptak i skolen

Vi har nå om lag 45.000 elever ved de 58 videregående skolene i Viken. Elever som legger konkrete planer for egen fremtid – om hva de ønsker å bli – og ikke minst veien frem dit. Det som var spesielt, i debatten om inntaksregler er at de som er imot fritt skolevalg ofte er for at 16 åringer skal ha stemmerett. De unge skal kunne stemme hvilken vei samfunnet skal ta, men ikke sin egen vei i det samme samfunnet.

Det var to hovedsyn som sto mot hverandre, da inntaksforskriften ble behandlet. Vi som mener at elevene i stor grad skal få bestemme selv og de som ønsker å bestemme for elevene.

Jeg har til nå ikke møtt på en eneste elev eller forelder som har startet et bredt engasjement for at postnummer skal telle mer enn friheten til å kunne velge. Jeg har derimot sett mange elever og foreldre som støtter opp om fritt skolevalg.

Det er mange i Viken som har videregående skole litt fjernt fra der man bor. Nærskolen er egentlig en fjernskole. Bor du i Hallingdal er det ofte slik. Bor du i Hemsedal eller Nesbyen er skoletilbudet på Ål eller Gol.

Bor du i Bærum og noen andre steder i fylket har du flere skoler i nærheten av der du bor. Det er bl.a. fordi Asker og Bærum kommuner til sammen er nesten er like store som fylker. Derfor er det på et lite område etablert mange skoler.

Mange av elevene ønsker å gå på den nærmeste skolen. De aller fleste gjør det, men noen ønsker å velge litt annerledes. De velger en skole nært, men som kan ligge en kilometer lengre unna hjemstedet. Fordi de trenger å bli mer sett, fordi de liker skolens profil, ønsker å skifte miljø eller andre grunner som vi i Høyre ikke vil overprøve.

I Viken fylke kan elevene til videregående skole få fire ulike opptakssystemer på fire år. Det må i så fall være rekord og en rekord det ikke er spesielt hyggelig å ha. Derfor ønsket Høyre primært å utsette innføringen av nytt inntaksordning. Det fikk ikke flertall.

Derfor stemte vi for fritt skolevalg etter Akershusmodellen.

Fylkesrådslederen er sitert på følgende i Budstikka: Jeg er pragmatisk og ønsker å finne en ordning som er forutsigbar og står seg over tid, sier Brenna».

Hvor pragmatisk fylkesrådslederen er kan sikkert diskuteres, men det som flertallet med Arbeiderpartiet har vedtatt er ikke en forutsigbar ordning. Mye tyder på at den blir endret allerede neste år. Den vil heller ikke stå seg over tid fordi dagens opposisjon ønsker ikke postnummer-opptak og vil endre opptaksforskriften, når vi får flertall. Derfor hadde det vært aller best å ta en endringspause.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s