«Freedom is not free».

Det er ikke Forsvaret som bestemmer deltakelse i utenlandsoperasjoner. Det er Regjering og Storting som vurderer hva som best ivaretar norske interesser. Noen ganger bestemmes at norske soldater skal delta. Det er altså vi politikere, på vegne av oss alle sammen, som på vegne av det norske samfunnet, sender kvinner og menn ut for å tjene samfunnet. Dette er innlegget jeg holdt på julemiddag for veteranene.

Kjære alle sammen

Kjære medaljemottagere

Markering 15-årsjubileum

Gratuler med 15-årsjubileet! Norges Veteranforbund for internasjonale operasjoner. Det er viktig med markeringer for å minnes og se hva dere hatt fått til i disse årene. For meg er det viktig å få lov til å være her. Jeg prioriterte det i dag, som jeg har prioritert det mange år tidligere. Fordi det dere har vært med på – fortjener respekt av oss andre.

Tiden vi lever i nå og fremtiden

Det å delta i operasjoner i utlandet er et viktig bidrag for å opprettholde sikkerhet og fred. Daglig følger vi nå nyhetene med fortsatt konflikt i verden. Konflikt i områder mange veteraner kjenner. Vi må prøve å lære av historien for å kunne se framover. Da er det viktig veteranene blir lyttet til og får vite at deres offer og tjeneste alltid vil bli husket.

Siden annen verdenskrig har over 100.000 norske kvinner og menn har deltatt i nesten 100 ulike, internasjonale operasjoner i over 40 land. Innsatsen startet i 1947 med Tysklandsbrigaden. I årene som fulgte og fram til i dag har norske soldater gjort verdifull innsats på de fleste av verdens kontinenter og i mange land.

I Washington, ved minnesmerket fra Koreakrigen, er det reist en stor stein med inskripsjonen «Freedom is not free». Altså: Frihet er ikke gratis. De som vet det mer enn noen andre er de – som er hovedpersonene i dag. Veteranene – de som har vært med og gjort en innsats for oss.

Vår egen Konge sa noe om dette i sin nyttårstale for noen år siden, da han minnet oss på at vår frihet ikke var gitt oss en gang for alle. «Frihet, menneskeverd og demokrati må vi fortsatt kjempe for – hver eneste dag».

Det var riktig og viktig at Frigjøringsdagen også ble veterandag.

Det er ikke Forsvaret som bestemmer deltakelse i utenlandsoperasjoner. Det er Regjering og Storting som vurderer hva som best ivaretar norske interesser. Noen ganger bestemmes at norske soldater skal delta. Det er altså vi politikere, på vegne av oss alle sammen, som på vegne av det norske samfunnet, sender kvinner og menn ut for å tjene samfunnet.

Veteranene har reist ut på vegne av nasjonen for å kjempe for at andre mennesker skal få oppleve den friheten som vi har her hjemme så alt for lett tar for gitt.

Å være i et krigsområde er ikke helsebringende. Noen av dem kommer hjem med arr på kropp og sinn. Militæret har blitt bedre til å hjelpe og støtte ved hjemkomst i den senere tid, men vi må sørge for at alle får en hjelpende hand med senskader, som kan dukke opp flere år senere.

Det å være veteran er en hedersbetegnelse om en person som har vært villig til å delta og ofre av seg selv på vegne av sitt land, og som har vært viktige og gode erfaringer og kunnskaper.

Takk derfor til alle veteraner for den jobben de har gjort og til de som er ute i operasjoner i dag. Dere skal ikke stå alene, dere skal ha oss alle i ryggen.

Legg igjen en kommentar