Skal det regne gjennom taket?

Viken fylkeskommunes budsjett og økonomiplaner nå endelig vedtatt. Vel, endelig vedtatt er vel kanskje å ta litt hardt i. Den viktigste delen av budsjett og økonomiplan har fylkesrådet utsatt. Innstillingen til fylkestinget var mye drift mens hovedtyngden, investeringssiden på skole ble utsatt til sommeren. Vedlikeholdet er underfinansiert og skolematordningen er det bare 10 – 15 prosent av elevene som benytter seg av.

Manglende vedlikehold

Som komiteleder for utdanning vil jeg peke på et spesielt alvorlig forhold. Fylkets 58 videregående skoler er en vesentlig grunn til at fylkeskommunen har lokaler på om lag 1 million kvadratmeter. Det er fortatt en beregning av hva som er verdibevarende vedlikehold. Det er 200 kroner pr. kvadratmeter hvilket skulle tilsi at det ble avsatt om lag 200 millioner kroner pr. år. I budsjettet er det bare satt av 88 mill. kroner til vedlikehold. Dette må det tas tak i – det kan ikke legges opp til et planlagt forfall av verdier på mange milliarder kroner, som tilhører Vikens 1,2 millioner innbyggere.

Skolemat som nesten ingen vil ha

Det er nok mange som har lurt på hvordan Arbeiderpartiet og fylkesrådet kan ha en skolematordning som koster så lite, når det i utgangspunktet var et enkelt regnestykke med tre kjente faktorer. Antall elever, 190 skoledager og 15 kroner pr. måltid. Gjennom pressen har vi fått svar. Svaret har vi nå fått. Det regnes ikke med at mer enn 10 – 15 prosent av elevene vil benytte seg av den. Da mener jeg og Høyre at det er grunn til å stille spørsmål ved hele ordningen – om den er treffsikker i forhold til de elevene ordningen er ment å nå og i hvilken grad den løser noen utfordringer i det hele tatt. Høyre har en alternativ bruk av de pengene, som treffer så dårlig. Høyre vil heller styrke arbeidet overfor de unge som sliter gjennom blant annet utvikling av program for psykisk helse, seksuell helse og aktiv støtte til null-visjonen for selvmord. Det ble nedstemt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s