Skilsmissen i Viken blir krevende

Jeg er leder for det geografiske utvalget for Buskerud. I det første møtet i fylkesordførerens samordningsutvalg nevnte jeg at de folkevalgte – i stadig sterkere grad kom til å preges av de nye geografiske skillelinjene vi har fått. Jeg tror at geografiske skillelinjer til og med kan trumfe partipolitiske skillelinjer. Det må vi ta på alvor.

Jeg har noen kommentarer til ett punkt, når vi nå skal gi innspill til departementet til forskrift om deling av Viken fylkeskommune. Det er punkt 7 som går på økonomi.

Det punktet lød opprinnelig:

7. Viken fylkesting vil bestrebe seg på å lage en avtale og prinsipper for det økonomiske oppgjøret som i stor grad sikrer at grunnlag for omkamp tas til et minimum og ber departementet også bidra til dette.

Fylkesråd Edvin Søvik framsatte følgende endringsforslag: Punkt 7, 1. setning tilføyes: Gi Viken fylkesting adgang til å vedta hovedprinsipper for det økonomiske oppgjøret, som også skal legges til grunn for behandling i skjønnsnemnda og overskjønnsnemnda dersom en av de nye fylkeskommunene krever skjønnsnemndsbehandling innen ett år etter delingen. Punkt 7 fikk denne nye setningen i fylkesrådets behandling.

Kommentaren min går på følgende:

Den delingsprosessen vi skal gjennom – som et viktig grunnlag for de nye fylkene – blir krevende – svært krevende. Det er bare å ta det som et utgangspunkt. Det vil sette store krav til oss og det arbeidet som skal gjøres. Spesielt de som skal lage sakene får en krevende jobb. Det er ikke det som virker innlysende med ståsted Østfold er like innlysende sett fra Buskerud eller Akershus.

Vårt arbeid med det økonomiske oppgjøret kommer til å bli fulgt med argusøyne av folk og miljøer utenfra. Hvis vi folkevalgte fra ett av de tre nye fylkene er for pragmatiske i en første fase vil det straffe seg i neste fase, når de nye fylkestingene skal vurdere kvaliteten i arbeidet som er gjort sett fra deres ståsted.

Når verdier – eksempelvis i forhold til arv – skal fordeles kan det bety at familier som har hatt samhold og god tone i mange ti-år splittes. Jeg har sett det og dere har sikkert sett det i forholdsvis enkle problemstillinger når arv er temaet. NRK har funnet grunn til å lage programmer for å gjøre familier bedre rustet til å møte en slik situasjon. Det er tydeligvis spesielle egenskaper i oss som kommer frem i slike situasjoner.

Det å hevde at å treffe, når vi skal vedta hovedprinsippene for det økonomiske oppgjøret, blir viktig – det er en underdrivelse. Egentlig burde vi ha hjelp av en objektiv 3. part – så krevende tror jeg dette blir. Men da er det viktig å se til 2. setning i forslag til vedtak.

Jeg tror dette skal gå bra om vi ikke tar lett på det og ikke er redd for å diskutere krevende problemstillinger. Målet må være et greit oppgjør, at vi og de nye fylkestingene nikker anerkjennende, når jobben er gjort og skal bedømmes.

Skjønnsnemndsbehandling i 2024 må vi for all del unngå.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s