Arbeiderpartiets møter seg selv i døra i skolepolitikken

Kunnskapsminister Tonje Brenna bekymrer seg for karakterinflasjon fordi de videregående skolene vil tiltrekke seg elever. Brenna burde heller bekymre seg for retningen hennes eget parti har pekt ut for norsk skole.

Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at det over tid har blitt gitt ut stadig flere seksere, og at denne trenden gjorde et stort hopp for pandemikullene. Friskolene, også omtalt av Arbeiderpartiet som privatskoler, har hatt en større økning enn de offentlige skolene. Det får kunnskapsministeren til å rynke på pannen, og mener at det kan bli et mål i seg selv å gi best mulig karakterer for å tiltrekke seg elever.

Det er ikke rart at flere elever søker seg til andre skoler enn de offentlige, når Arbeiderpartiet fjerner fritt skolevalg i flere steder av landet. For mange blir dette eneste reelle valgmulighet, når alternativet er å gå byråkratiets vei bare for å kunne søke seg til den skolen en helst vil gå på.

De siste årene har andelen friskoler økt. Økningen henger tett sammen med at det er etterspørsel etter plasser der. Dersom Arbeiderpartiet mener alvor av å snu denne trenden, må de starte hos seg selv.

Det er en alvorlig mistillitserklæring mot lærerne å hevde at de setter karakterer for å gjøre skolen attraktiv, og ikke på bakgrunn av hva elevene har vist. Det er å betvile profesjonaliteten til lærerne.

Brenna fremstiller karaktergivingen i friskolene som et prestisjeprosjekt hvor foreldrene skal blidgjøres før elevene. Dette har ingen rot i virkeligheten. Elevene har ikke valgt en ikke-offentlig videregående skole for karakterenes del, og lærere velger ikke å jobbe i skolen fordi de syns det er gøy å dele ut seksere.

Her må Arbeiderpartiet rette oppmerksomheten tilbake til seg selv. Hvis de ønsket et system hvor elevene får velge videregående skole fritt, uten å måtte søke seg til en friskole, bør de skrote nærskoleprinsippet og heller gitt elevene en reell mulighet til å velge fritt også blant offentlige skoler. Jeg bor i et område med flere friskoletilbud. Elevene gir dem toppscore i konkurranse med landets om lag 400 videregående skoler. Skolene er et godt tilleggstilbud til de offentlige skoletilbudene.

På bildet ser du at jeg var på besøk hos Akademiet. En skole som av elevene er kåret til landets beste av 400 videregående skoler.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s