
Tallet på kandidater til prisen vil variere fra år til år, i takt med byggeaktiviteten i byen. I år kom det forslag på 11 gode kandidater, fra store bolig-, kontor- og undervisningsbygg til eneboliger. Juryen fant det berettiget å tildele én hedrende omtale i tillegg til selve prisen.
Juryen har i år vært sammensatt slik:
• Sissil Morseth Gromholt, utpekt av Norske Arkitekters Landsforbund, og leder for juryen.
• Anders Granli, utpekt av Drammen Arkitektforening.
• Tore Klyve Andersen fra Bystyrekomité for byutvikling og kultur.
Sett fra byggeskikkssynspunktet, er det viktig å reise byggverk med høy kvalitet og varig arkitektonisk og teknisk verdi, som kan innta en naturlig plass blant det vi ønsker å vise fram her i byen i lang tid framover. Det beste av det vi bygger i dag, kan bli framtidas kulturminner.
Det er imponerende å se hvilke bygg som ble reist rett etter bybrannen i 1866. I 1870 pluss/minus noen få år fikk vi: Bragernes Kirke, Rådhuset, Børsen, Teateret, for å nevne noen. Bygg som også i dag er praktbygg.
Det er et høyst menneskelig trekk å være skeptisk til forandringer, og mange store prosjekter skaper motstand i lokalsamfunnet. Det er nok en utbredt generell positiv holdning til byutvikling og fornyelse, men samtidig et sterkt ønske om at alt samtidig skal forbli akkurat slik som det var. Å utvikle nye prosjekter og nye bydeler kan derfor være en betydelig utfordring, både for utbyggere og forvaltningen. Men ofte kan folkemeningen snu når prosjektene vel er gjennomført, og konflikt kan bli til en felles følelse av stolthet over resultatene.

Årets prisvinner er en stor utbygging i seg selv, og ledd i en omfattende byutvikling. Byggverket er godt synlig i bydelen og med en strategisk plassering ved elva og viktige kommunikasjonsanlegg. Prosjektet har tatt opp en ekstra utfordring ved å gi plass til et eksisterende bygg, og det er gjort originale grep for å skape kontakt med elva.