En by for alle

I dag holdt jeg dette innlegget på Høyres landsmøte

Innlegg på Høyres landsmøte
Innlegg på Høyres landsmøte
Dirigenter – Kjære landsmøte

Jeg er stolt over å være ordfører i Drammen – Norges nest mest internasjonalt sammensatt by – faktisk er det bare Oslo som slår oss. 28 prosent av våre innbyggere har annen etnisk bakgrunn enn norsk og de har røtter i om lag 150 land. Vi tar inn over oss at vi er – og vil forbli – en mangfoldig by og preges av det. Spørsmålet er ikke om vi skal være en internasjonalt sammensatt by eller ikke – men hvordan vi skal være det. Drammen har som ambisjon å bli best i Norden.

Starten på innvandringen var grovt sett for drøye 40 år siden. Det begynner å bli lenge siden – men ikke så lenge siden. Det norske samfunnet er fortsatt veldig norsk. Litt A4 om du vil. Vi må ha et større format i Drammen om vi skal være et godt sted å bo for alle. Kall det gjerne ett A1-samfunn. Et litt mer mangfoldig samfunn der det er mange måter å være drammenser på. Hvor det skal være godt å bo uansett bakgrunn.

Jeg vil nevne et eksempel som viser forskjellighet.
En muslim skal helst gravlegges i løpet av 24 timer. I Leicester i England skjer begravelser hele døgnet. Man kan velge kiste eller åpen grav. Gjennomsnittstiden er under 10 timer, etter døden inntraff.
Selv om vi har fått livslivsnøytralt seremoni-rom i Drammen har nok vi og flere med oss et stykke igjen til A1-formatet.

Jeg er glad for at jeg har ståsted nettopp i Høyre. I et internasjonalt sammensatt samfunn er det viktig å bygge broer. Mellom kulturer, religioner og ulike etniske grupper. Vi i Høyre har et godt utgangspunkt for å være pådriver i dette viktige arbeidet for å skape gode lokalsamfunn for alle som bor der.

Takk for oppmerksomheten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s