8. mai er en dag for å takke

Kjære veteraner, kjære alle sammen

Det er en glede å kunne ønske dere velkommen til Storstua her på rådhuset i Drammen. Drammen kommune

Markering 8. mai på Strømsø kirkegård
Markering 8. mai på Strømsø kirkegård
mener det er en viktig og ærefull oppgave å være vertskap for markeringen av frigjørings- og veterandagen 8. mai 2016. Det var også en fin og verdig markering vi hadde i dag på Strømsø kirkegård.

Det er i år 76 år siden det tyske overfallet på Norge og det er over 70 år siden Frigjøringen. Den innsatsen som ble gjort i krigsårene er det i dag vanskelig å fullt ut forstå rekkevidden av for de som ikke selv opplevde krigen.

IMG_6532Derfor er det så viktig at vi stadig minnes på hva norske kvinner og menn gjorde for å kjempe mot den tyske okkupasjonsmakten i de fem krigsårene. Motstandskampen ble kjempet på mange fronter. Illegale trykksaker ble trykket og distribuert, radioer ble skjult, sabotasjeaksjoner og etterretningsarbeid ble utført. Militære operasjoner av ulik art ble gjennomført av gutta på skauen, Milorg og andre grupperinger. En rekke drammensere meldte seg til tjeneste da krigen brøt ut. De deltok i kamper og trefninger flere steder i landet.

Kransnedleggelse
Kransnedleggelse
Den militære innsatsen blant drammenserne innebar også en innsats på havet. Som en betydelig havn gjennom mange århundrer, var det naturlig at både skip og sjøfolk fra Drammen deltok i krigsinnsatsen på havet.

Kransnedleggelse
Kransnedleggelse
Sivil motstand og holdningskamp var en viktig del av grunnlaget for frigjøringen i 1945. Lottene, Norsk Folkehjelp og Røde kors var viktige medspillere og aktører i motstandskampen. Også idretten, kirken og kommunalt ansatte i byen gjennomførte markeringer, boikotter og hadde en kritisk holdning til okkupasjonsmakten og NS-styret.

De som bidro på den sivile siden under krigen, har i ettertiden kanskje ikke fått like stor oppmerksomhet som de som gjorde en militær innsats. Det er derfor viktig å fremheve at den samlede innsatsen til det norske folk var viktig for at freden og frigjøringen endelig kom.

IMG_6535I fjor innstiftet regjeringen minnemedaljen Takk for din innsats 1939 – 45. Siden vi kom hit til Storstua for nøyaktig ett år siden, har 22 personer med tilhørighet eller tilknytning til Drammen, mottatt denne. Det var den unge kvinnen som satt på et loft og avlyttet tyskerne. Det var den unge gutten som syklet milevis med hemmelig meldinger skjult i sykkelstyret. Vi håper at alle som burde få medaljen, fikk den. Denne medaljen gav oss en mulighet til å anerkjenne også siviles innsats i motstandskampen.

Frigjøringsdagen 8. mai har vært en viktig dag å markere for oss nordmenn i mange år. Hva frigjøringen fra den tyske okkupasjonsmakten etter fem lange, mørke og vanskelige krigsår hadde å si for dem som opplevde den, er det vanskelig for oss andre fullt ut å forstå. Ikke desto mindre er det viktig at vi minnes og prøver å sette oss inn i det de hadde ofret og gått gjennom for å få oppleve at landet igjen ble fritt.
Det er over 200 år siden Norge fikk sin egen grunnlov, et sentralt symbol på vår vei til å bli en fri og selvstendig stat. I dag tar vi ofte denne suvereniteten for gitt. Men stadig å kjempe for vår frihet og selvstendighet, og ikke minst andres rett til å oppnå det samme, er en viktig oppgave som ikke må undervurderes.

Tale fra Ungdomsådet
Tale fra Ungdomsådet
I en verden hvor det skjer grusomme krigshandlinger daglig, er det viktig å hedre og ære dem som gjør en innsats for å stoppe dem. Norske soldater deltar i fredsbevarende styrker og internasjonale operasjoner flere steder i verden. Dette er en tøff tjeneste som kan gi soldatene utfordringer som varer lengre enn deres tjenestetid. La oss ikke glemme å hedre dem som kommer hjem også etter at de har tjent ferdig, la dem ikke bli sittende igjen alene.

Minnene og ringvirkningene av krigshandlinger varer lenge etter at våpnene er lagt ned. Derfor er det så viktig å sette inn innsatsen tidlig, og løse konflikter før de får vokse seg store. Her ligger trolig norske soldaters viktigste oppgaver i årene som kommer.

Bauta på Strømsø med navn på fallende under krigen.
Bauta på Strømsø med navn på fallende under krigen.
Når vi dag feirer 8. mai, ikke bare til minne om frigjøringen i -45 og de som gav sine liv den gang, men også for å hedre de tusener av norske kvinner og menn som stadig er i tjeneste i konfliktsoner rundt om i verden, styrker dette dagens betydning. I Drammen er det bosatt rundt 400 veteraner. Det er viktig å huske at det også er en påkjenning for dem som blir igjen hjemme når en soldat drar ut på oppdrag. Å engste seg for om deres kjære kommer hjem – for skader og ettervirkninger, er en stille kamp som mange familier kjemper daglig, og som de bør få en anerkjennelse for.

Takk derfor til alle veteraner for den jobben de har gjort, og til de som er ute i operasjoner i dag. Takk også til deres familier. Dere står ikke alene, dere har oss alle i ryggen. Verden rundt oss er i dag langt fra så fredelig og trygg som vår norske hverdag. Borgerkriger, religionskriger, konflikter og terror leder millioner av mennesker på flukt. Konfliktene forårsaker lidelse og tragedie, de leder til vold og død.

IMG_6537En gang var nordmenn også på flukt. Til England eller til Sverige. De visste ikke når, eller om, de ville se sine kjente og kjære igjen, hvordan de ville bli mottatt der de kom, eller om de noen gang skulle vende hjem igjen til Norge. Det er viktig at vi alle har historien med oss når vi prøver å forstå verden rundt oss.

Til slutt vil jeg på vegne av Drammen kommune hedre dem som aldri kom hjem. De som ofret sine liv for en fredeligere verden og for vårt eget lands sikkerhet og frihet, skal ikke bli glemt.

Derfor var markeringen med kransenedleggelse på Strømsø kirkegård i dag viktig. Derfor er markeringen her i storstua i rådhuset viktig.
Takk for oppmerksomheten.

Tale, Storstua 8. mai 2016 kl 14

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s