Svelvik + Drammen = Sant

Kjære bystyre i Drammen og kommunestyre i Svelvik.

untitled-4Dette er en historisk dag (onsdag 23. november 2016). Et viktig skritt på veien mot en ny kommune. Det er første gang alle folkevalgte i våre to kommuner møtes til felles møte. De to kommunestyrene i Drammen og Svelvik er samlet til felles møte fordi vi har bestemt oss for å etablere en ny kommune – sammen – for å møte fremtiden. I dagens møte legger vi et grunnlag gjennom å presentere kommunene for hverandre og bli bedre kjent med det vi arbeider med i kommunene og innen de ulike tjenesteområdene.

Drammen by ble grunnlagt i 1811 da Strømsø, Bragernes og Tangen ble Drammen, men trelasthandel har foregått siden 1300-tallet. På 1700-tallet var Drammen Norges viktigste utskipningshavn. Da Drammen var en betydelig havneby spilte Svelvik en helt sentral rolle. Byen har gradvis økt i utstrekning, selv om kommunen heller ikke i dag er spesielt stor. Åssiden ble tilført Drammen fra Lier i 1951, mens Skoger slo seg sammen med Drammen i forrige store kommunereform. Da ble Drammen en betydelig landbrukskommune. Med Svelvik på laget får vi en kommune med mer kyst, mer landbruk og en by til. Vi kompletterer hverandre.

Drammen har vært regionhovedstad lenge, fylkeshovedstad og vertsby for viktige virksomheter som sykehus, politi, fylkesmannen, for å nevne noen. Byen er blant landets største byer, mens kommunen er befolkningsmessig litt lenger ned på listen.
Vi ser at omfanget av interkommunale selskaper og samarbeid på tvers av kommunene bare øker. Mange av selskapene er vi sammen om. Oppgavene til kommunene blir stadig flere og mer kompliserte. Løsningen er ikke flere samarbeid, men større kommuner.

Svelvik og Drammen har vært modige og har sammen vedtatt at vi ønsker å legge ned våre egne kommuner for å bygge noe nytt sammen. Vi går ikke baklengs inn i fremtiden. Vi tråkker ny løype og setter i gang arbeidet med det som vi tror er det mest fremtidsrettete for å få til en mer bærekraftig samfunnsutvikling, nemlig å styrke kommunene ved å gå sammen. Da kan vi ta på oss flere oppgaver og vi kan drive mer helhetlig samfunnsutvikling. Vi kan styrke folkestyret og ansvaret som ligger hos de folkevalgte.
Vi har troen på at den nye kommunen vil kunne tjene innbyggerne bedre og det er det viktigste av alt.

Vi har hele tiden vært åpne på at vi ønsker flere med og kanskje kommer det flere med. Nedre Eiker hadde eksempelvis kommunereform på dagsorden i formannskapet i dag og skal ha saken i kommunestyret i desember. Det endelige svaret på hvor mange vi blir i den nye kommunen får vi når Stortinget behandler saken til våren.
Vi har startet med å planlegge og sette i gang med det arbeidet vi vet ligger foran oss. Vi skal bygge en ny kommune. Vi starter mer formelt med det i dag, selv om vi fikk et godt grunnlag gjennom alle forhandlingsmøtene, temamøtene og den politiske plattformen vi laget og det likelydende vedtaket vi fattet.

Drammen ønsker og har hele tiden ønsket å få med nabokommunene på å bygge en slagkraftig kommune i regionen. Svelvik er den kommunen som har vært mest innovativ og fremoverlent i arbeidet. Svelvik har jobbet for å holde fremdriften oppe og vært en aktiv og inspirerende partner. Det vil jeg takke dere for. Vi skal sammen sørge for at vår arbeid mot felles mål blir en god prosess. I så måte er dagens møte en viktig milepæl.

Jeg gir ordet videre til Svelviks ordfører – Andreas Muri

Dette var det jeg sa under åpningen av det felles kommunestyremøtet for de to kommunene.

Møte ble tatt opp. Her er opptaket

Blogglisten hits

En kommentar om “Svelvik + Drammen = Sant

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s