Morgendagens Drammen planlegges i dag

Vi trenger å få på plass en samferdselspakke i Drammensområdet. Vi trenger også å bli mer enige om finansieringen i Drammen.

Vi trenger et bedre samferdselssystem om 20 år enn det vi har i dag for å sikre fremkommelighet i en by med mange flere innbyggere. Vi trenger et busstilbud som frakter mange flere passasjerer mye raskere. Vi trenger et gang- og sykkelveinett som gjør det både trygt og attraktivt å gå eller sykle. Og vi trenger god fremkommelighet på veien, ikke minst med tanke på næringstransportene. Lite er så dyrt og ineffektivt som næringstransporter som står i kø og ikke får levert varene og tjenestene sine. Dette bør det egentlig ikke være så vanskelig å bli enige om.

For å finansiere alt vi trenger, må vi gjøre som Stortinget krever. Dét er å innføre brukerbetaling, og da snakker vi om bompenger. Det kan vi akseptere eller ikke, men det er en realitet. Aksepterer vi det ikke, får vi heller ikke på plass noen bypakke for drammensregionen som bidrar til å finansiere det store samferdselsløftet både byen og regionen trenger. En kunne ha håpet på Stortingets unntak for Drammen, men særlig realistisk er det ikke når vi ser hvordan bypakkene i både Oslo, Bergen, Trondheim og snart i Stavangerregionen finansieres. Alle får noe midler fra staten, men det aller meste finansieres lokalt gjennom bompenger.

Jeg tror ikke jeg er politisk aktiv om 20 år. Derfor kunne jeg og vi overlatt hele saken til dem som

Byen vokser og trafikken vokser med den.
Byen vokser og trafikken vokser med den.
får problemene. De som er politisk aktive om 20 år. Men slik er ikke politikken. Det er vårt ansvar i dag å gjøre det som er riktig for å sikre en utvikling i byen som vi har tro på. Akkurat det samme gjorde mange som satt i bystyret på 80-tallet. Da ble det tatt grep og fikk renset Drammenselva, noe man var 10-år på etterskudd med, og startet den eventyrlige byutviklingen. Ikke alle grepene som ble tatt for to-tre tiår siden, var like populære den gangen. Men du skal lete godt etter dem som er veldig kritiske til hvordan Drammen har utviklet seg i denne perioden.

Det er flere som mener hele Buskerudbypakke 2 er noe tull og bør avsluttes raskest mulig. Det er et synspunkt jeg ikke deler.

Det er flere som føler at finansieringen av det som kalles Buskerudbypakke 2 er urettferdig. Dem har vi faktisk tatt på alvor, selv om innspill fra den kanten ikke helt tyder på at de oppfatter det slik.

Det er godt kjent at jeg, på vegne av Drammen kommune, har skrevet brev til Buskerudbyen for å få svar på hva det økonomisk vil bety å trekke ut de byinterne bomsnittene i Drammen. DT var raskt ute og antydet 1,6 mrd. kroner. Vi får se hva svaret blir.

Jeg håper at vi vil få en mulighet til å justere Buskerudbypakke 2. Men jeg er ikke sikker. Uansett slipper vi ikke unna bompenger lenger. Nå må vi ta tak for å møte fremtidens utfordringer. Og dette arbeidet må finansieres i all hovedsak lokalt.

2 kommentarer om “Morgendagens Drammen planlegges i dag

  1. Hvis du mener det du skriver om å faktisk få til en løsning for Drammensregionen er det en eneste ting å gjøre; – nemlig å få hele pakka tilbake til tegnebrettet. Dagens forslag løser ingenting! Derimot vil det meste bli værre enn noen gang. Det er på tide å forstå at veiene skal gå langt utenom Drammen. Vi skal ikke inn i byen vi som kjører bil, vi skal rundt. Vi blir derimot presset inn i den byen vi ikke vil til fordi veisystemet er laget så tåpelig som det er. I tillegg skal det bygges et sykehus nesten inne i grapset, bare for å lage det hele enda værre! Lag ny plan som vil løse fremtidige utfordringer. La gjerne Drammen by være en rundkjøring for busser med mer så lenge trafikken som skal alle andre steder får kjøre rundt! Kanskje vi til og med aksepterer å betale for det hele. Slik som det er lagt opp til nå er det bedre å hive pengene rett i elva!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s