Vi skal ha en byggesaksavdeling med høy kvalitet.

Dagens leder i DT beskriver en tillitskrise i kjølvannet av korrupsjonssaken. Blant annet slås det fast: ”Det politiske ansvaret for tillitskrisen som skylder over Drammen må også diskuteres. Og ikke bak lukkede dører i byens rådhus.”

Korrupsjonssaken og den påfølgende rapporten, er en vanskelig sak for Drammen kommune, og en sak som de folkevalgte og jeg som ordfører tar på alvor. Vi har vært opptatt av å komme helt til bunns i dette og har derfor gitt Kontrollutvalget en økt økonomisk ramme. Vi har også aktivt oppfordret innbyggerne til å komme med innspill til kommunen, til politiet eller til Deloitte hvis de har mistanke om uregelmessigheter. Denne medvirkningen har vært viktig og har bidratt til at flere forhold er avdekket.

Fem gruppeledere har i dag i DT.no uttrykt at de mener rådmannen bør fortsette i sin stilling, for å starte oppryddingsarbeidet etter at Deloitts rapport ble offentlig. Det er et synspunkt jeg deler. Det er også positivt om alle sider ved saken blir belyst gjennom kontrollutvalgets arbeid, også det som dreier seg om politisk ansvar.

Korrupsjonssaken i Drammen kommune ble offentlig kjent 18. januar i 2016. Fra forholdet ble politianmeldt 15. oktober 2015 og frem til politiets pågripelse i januar året etter ble det ikke gitt noe informasjon om saken, av hensyn til politiets etterforskning. Den var også ukjent for meg.

Siden 18. januar har all oppfølging av korrupsjonssaken skjedd i full åpenhet, og det er viktig at det videre arbeidet også foregår i full åpenhet.

Hva er gjort så langt?

Ekstern granskning
Kontrollutvalget vedtok i sitt møte 24.5.2016 å inngå avtale med Deloitte om granskning av byggesaksavdelingen i Drammen kommune. Rapporten ble presentert for kontrollutvalget 24. januar i år, i åpent møte.

Risiko- og sårbarhetsanalyse
Drammen kommune bestilte en risiko- og sårbarhetsanalyse i forhold til etikk og antikorrupsjon fra Det Norske Veritas. Rapporten ble presentert for kontrollutvalget 25.10.2016, i åpent møte. Arbeid med etikk og varsling startet opp høsten 2016 og følges opp i 2017.

Ulovlighetsoppfølging
Drammen kommune har gjennom hele 2016 gjennomgått i alt 90 byggesaker, med urettmessige vedtak, mistanke om urettmessige vedtak eller mistanke om ulovlige tiltak. Formannskapet har blitt løpende orientert om fremdriften, i åpne møter.

Organisatoriske endringer
Det er gjennomført organisatoriske endringer i byplan/byggesak og formannskapet er orientert om dette.

Deloitte har i sin rapport gitt kommunen 13 anbefalinger. Det er viktig at disse anbefalingene følges opp fremover. Rådmannen i Drammen skal gå over i annen stilling om kort tid. Inntil så skjer ønsker vi at han starter oppryddingen i de forholdene som rapporten fra Deloitte påpeker. Det viktigste nå er å få på plass bedre ledelse, bedre kontroll og et godt kvalitetssystem i byggesaksavdelingen.

Rådmannen har fått i oppdrag å gi kontrollutvalget en tilbakemelding på iverksatte og planlagte tiltak som følge av denne saken i møte 14. februar. Da får også Formannskapet en ny tilbakemelding om arbeidet.

Blogglisten hits

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s