Drammen kommune trapper opp 265 prosent fra 49 til 129 lærlinger

Bystyret har vedtatt å øke antallet lærlinger i Drammen kommune. Hvert år fra 2017 til 2020 skal det opprettes 20 nye lærlingplasser. Det betyr 80 nye plasser og en økning fra 49 i 2016 til 129 i 2020. Det er en økning på omlag 265 prosent. Det må sies å være et krafttak. Flere lærlinger i kommunen gir bedre rekruttering med god kompetanse.

Trenger å rekruttere nye fagfolk
De fleste lærlingplassene i kommunen i dag er innenfor helsefagarbeiderfaget eller barne- og ungdomsarbeiderfaget. Det er også innenfor disse fagene at økningen vil komme de neste årene, og det er særlig her kommunen har et rekrutteringsbehov.

Kommunen trenger lærlinger og gode medarbeidere.
Som eksempel kan nevnes at SSB har beregnet at det vil være en underdekning på om lag 46 000 helsefagarbeidere i 2030, på landsbasis. Både denne yrkesgruppen og barne- og ungdomsarbeidere står foran et generasjonsskifte de nærmeste årene, siden mange nærmer seg pensjonsalder. Dette vil Drammen kommune møte offensivt.

Prioriterer faglært arbeidskraft
Bystyrets vedtak ble gjort for å møte denne situasjonen. Kommunen vil trenge mange nye, kompretente medarbeidere for å kunne levere gode tjenester til innbyggerne. Når det gjelder skoler og barnehager ønsker bystyret dessuten å øke kvaliteten og medarbeidernes kompetanse. På sikt skal ufaglært arbeidskraft erstattes av faglærte ansatte.

Kamp om arbeidskraften
Som en viktig samfunnsaktør og byens største arbeidsplass har Drammen kommune også et ansvar for å tilby læreplasser innenfor viktige tjenesteområder til ungdommer bosatt i Drammen. Fagopplæring bidrar til opplæring og sysselsetting av ungdom og til å sikre kvalitet og kompetanse i de kommunale tjenestene.

SSBs beregninger tilsier at det i fremtiden vil bli kamp om arbeidskraften, også i offentlig sektor. Kommunen må derfor ha en aktiv rekrutteringspolitikk og fremstå som en trygg og interessant arbeidsplass. En velfungerende lærlingordning vil være et konkurransefortrinn.

Drammen kommune jobber godt med lærlingene i dag. Kommunen har kvalitetssikret alle virksomheter hvor det er lærlingplasser. Ved disse arbeidsplassene er det egne veiledere for lærlingene. Veilederne igjen blir fulgt opp av en faglig leder, med kurs- og kompetanseutviklingstiltak. Lærlingordningen er nyttig lønnsom og praktisk både for arbeidsgivere og arbeidstakere.

Gir mye tilbake til arbeidsplassen
Lærlinger bringer med seg nye ideer og ny kunnskap som kan virke vitaliserende og positivt for både arbeidsmiljø og arbeidsmetoder i virksomhetene. Å være veileder for en lærling gir faglærte tilsatte nye utfordringer, utvikling i sitt arbeid og kontakt med fagmiljøet i sitt fag. Å veilede lærlinger vil derfor være meningsfullt og utviklende for den enkelte som får slike oppgaver. En godt fungerende lærlingordning er også med på å skape et positivt omdømme og et bedre grunnlag for at kommunen kan rekruttere dyktige medarbeidere.

Blogglisten hits

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s