Hvorfor er de yngst i Skoger?

DT hadde et interessant oppslag hvor det kom frem at bydelen Skoger har den yngste gjennomsnittsalderen. Det fikk meg til å se nærmere på årsaken.

Gjennomsnittsalderen for befolkningen i Drammen er i underkant av 45 år viser en oversikt fra SSB, som

Hvorfor har Skoger lavest gjennomsnittsalder? Knive er svaret
DT hadde et oppslag på. Gjennomsnittsalderen i bydelene avviker noe fra dette. Det typiske trekket er at i bydeler der det har vært stor prosentvis befolkningsøkning, er gjennomsnittsalderen lavere, mens i bydeler som har hatt liten prosentvis befolkningsøkning de senere årene, er gjennomsnittsalderen noe høyere. Årsaken er som regel en større innflytting av barnefamilier om man ikke hensyntar leiligheter i sentrum.

Utbygging av nye boliger vil gi befolkningsøkning, og vanligvis lavere gjennomsnittsalder i befolkningen. Dette vil særlig gjelde dersom de nye boligene appellerer til familier med barn.

Dersom det bygges lite nytt i en bydel, vil likevel ikke befolkningens gjennomsnittsalder øke med ett år for hvert år som går. Grunnen til det er at det alltid er en viss sirkulasjon i boligmarkedet, slik at det kommer inn yngre beboere i noen av de eldre husene. Generasjonsskifte er et ord for det.

Til de bydelene det fokuseres på:

Austad/Fjell: Her er det bare 0,7 % økning i befolkningsmengden i årene 2010 – 2017. Det skyldes sannsynligvis at det ikke har vært utbygging av nye boligområder i bydelen i perioden. En viss utskiftning av befolkningen har det imidlertid vært, siden gjennomsnittsalderen bare har økt med 1 år på de 7 årene fra 2010 til 2017.

Skoger: Bydelen har den klart største prosentvise veksten i befolkningen. (I antall mennesker er veksten omtrent den samme både i Bragernes og Konnerud bydeler, men disse bydelene er mye større, slik at den prosentvise veksten blir betydelig mindre.) Skoger er en landlig bydel der eneboligene dominerer. Dermed vil de typiske tilflytterne være barnefamilier, noe som bidrar til å holde gjennomsnittlig alder lav. Knive, som mange forbinder med Åskollen, ligger i Skoger bydel, og det er i dette området den største veksten i bydelen har skjedd i perioden 2010 – 2017.

Åssiden: Selv om det har kommet over 400 nye innbyggere i bydelen i årene 2010 – 2017, er bydelen så stor at dette ikke utgjør mer enn 3,5 % befolkningsvekst. Åssiden er en godt etablert bydel, og bare en liten del av bydelens boliger er bygget de senere årene. En viss utskiftning i befolkningen har det også vært, i og med at gjennomsnittsalderen bare har økt med 1 år i syvårsperioden. Siden det var så stor utbygging i denne bydelen på 60-, 70- og 80-tallet og mange av de som flyttet inn den gangen fortsatt bor der, er det ikke overraskende at gjennomsnittsalderen i bydelen er noe (ca. 3 år) høyere enn i resten av Drammen.

Blogglisten hits

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s