AP på ville veier

Det var et veldig spesielt utspill fra Arbeiderpartiet i Dagens Næringsliv i går hvor de tar til orde for en «gigantreform». De ønsker å slå sammen kommunale helse- og omsorgstjenester og de statlige sykehusene – med felles eierskap, pengekasse og ledelse. Ikke nok med det – med et nytt nivå!

Vi har hatt en samhandlingsreform som har vært riktig og som har overført oppgaver rett vei – fra staten og sykehusene, nedover til kommunene. Det var til og med en reform Arbeiderpartiet var enig i.

Eldreomsorgen utgjør en vesentlig del av kommunenes budsjett og aktivitet i dag. Innen omsorg greier kommunene i dag å gi gode, tilpassede tjenester til de som trenger det. På samme måte som vi ser gode resultater av samhandlingsreformen hvor kommunene har fått et større ansvar.

Det er tydelig at AP nå har tatt konsekvensene av at de ikke lenger er villig til å gjøre noe med kommunestrukturen og størrelsen på kommunene. Derfor begynner de å fremme forslag om å tappe kommunene for oppgaver. De begynner med den største og viktigste oppgaven. Vi kan ikke snakke om velferdskommuner etter dette om AP får styre. I stedet får vi en modell der alt fra hjemmehjelpen til store Oslo Universitetssykehus er organisert under samme ledelse.

Folk kan direkte påvirke omsorgspolitikken gjennom lokalvalg ved sin stemmegivning på partier og personer. Det blir betydelig vanskeligere når det er et styre for et område «som er større enn en kommune og mindre en region», som Arbeiderpartiet formulerer det, som skal overta ansvaret. Vil Arbeiderpartiet innføre nok et forvaltningsnivå?

Det vil fortsatt være kommunene som har ansvaret for planleggingen av lokalsamfunnene, kultur og forebygging. Men kommunene vil, med Arbeiderpartiets prosjekt, ikke få noen konsekvens av hvilken jobb kommunene gjør eksempelvis med forebygging. Staten vil jo uansett ta regningen med Arbeiderpartiets «gigantprosjekt». Det vil svekke muligheten til å skape gode aldersvennlige samfunn, der en tenker livsløp og forebygging.

Får Ap flertall for å sette i gang et pilotprosjekt til denne «gigantreformen», så vil det også være er klart signal til kommunene om at de ikke vil være klokt å investere i helse og sykehjem. Det fordi snart kommer Staten og overtar. Det skjer på ett tidspunkt der vi har behov for at kommunene har full trøkk og oppmerksomhet på å bygge ut tilbudet og bedre kvaliteten for å være klar til den store økning i eldre som kommer.

Hva blir det neste? At barnehagene og grunnskolen også skal statliggjøres? Hva med busstilbudet, veier og brøyting? Hva med hele det sosiale arbeidet og rusomsorgen? Hva med alt det andre av viktige oppgaver som kommuner og fylket i dag gjør?

En kan mistenke Arbeiderpartiet for å lansere et forslag fordi det tilsynelatende kan virke godt fordi Staten kan virke som et sikkert kort. Det er det ikke og jeg håper ikke folk går på den.

Arbeiderpartiets reformforslag bør legges der den hører hjemme. I en skuff, som helst bør låses.

Her finner du en oversikt over noe av det vi gjør innen omsorgsarbeidet i Drammen. Det er vanskelig å se at en Statliggjøring av dette vil gi et bedre resultat.

Blogglisten hits

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s