Novemberutstillingen

Det var hyggelig å få lov til å åpne en så tradisjonsrik kunstbegivenhet som Buskerud Bildende Kunstneres Novemberutstilling denne uken. Jeg er ikke helt sikker på hvilket nummer i rekken årets utstilling er, men siden den ble arrangert første gang i 1977, så nærmer det seg vel den førtiende. Utstillingen er en tradisjon og en institusjon, og det å bli antatt er en anerkjennelse for de som er med.

Juryleder og et medlem av juryen på museet.

Utstillingen er en årlig, juryert utstilling, og årets jury, ledet av fotokunstner Rune Guneriussen, har nok ikke hatt en enkel oppgave i å velge ut hvilke arbeider som skulle med. Mange kunstnere ønsker å bli antatt til kvalitetsutstillingen, og juryens nåløye oppleves nok som for trangt av noen, men kanskje er det deres tur neste gang. Noen mener nok nåløyet er for lite, men de som ble antatt mener antagelig at det var passe. De ulike arbeidene slapp å sloss om plassen.

Novemberutstillingen har blitt en viktig arena for formidling av kunst, og en stor, årlig begivenhet, ikke bare for medlemmer av Buskerud Bildende Kunstnere, men også for dem som står ved starten av en kunstnerisk løpebane.

Utstillingen er Buskerud Bildende Kunstneres viktigste enkeltarrangement. Her møter publikum fylkets profesjonelle kunstnere side om side med debutanter. I tillegg er det tradisjon for å dele ut Årets debutantpris, og å kåre Årets mest markante verk.

Som publikummer var det mye å glede seg over. Novemberutstillingen tydeliggjør det mangfold som finnes blant billedkunstnere i Buskerud, og utstillingen viser arbeider i alle kategorier; maleri, tegning, skulptur, installasjon og foto, for å nevne noe. Det er et stort mangfold. Også i alder er det stor spennvidde på utstillerne, og det er med på å gi utstillingen en fin bredde.

Alle kunstverk er ikke umiddelbart like tilgjengelige, eller forståelige for alle. Det tar tid å lære seg å se på, og å oppleve kunst. Vi har alle forskjellige ting vi legger vekt på når vi vurderer et kunstverk. Mange spør seg: Hva betyr dette for meg? Og det er ingen fasit; det er ikke en riktig eller en gal måte å betrakte et verk på. Og smaken – ja den er heldigvis forskjellig.

Vi er stolte over kunstmiljøet og all den aktiviteten som skjer både i byen og i fylket. Denne aktiviteten gir innbyggerne opplevelser, og bidrar til et rikere og mer mangfoldig samfunn. Ikke minst er det viktig for et samfunn at kunstnerisk aktivitet finner sted på alle nivåer. Både profesjonell- og amatørkunst bidrar til å gjøre et samfunn mer attraktivt, og uten det ene blir det andre fattigere.

Utstillingen vises på ærverdige Drammens Museum, og er støttet økonomisk av Buskerud fylkeskommune og Drammen kommune. Men det er et spleiselag som ikke ville kommet i stand uten stor innsats fra Buskerud Bildende Kunstnerne.

Kunstnerne skal ha takk. Uten at de jobber utrettelig med kunsten og hele tiden streber etter utvikling, stagnerer kunstfeltet. Dersom ikke de hadde lagt hodet på blokken og våget å sende inn arbeider til juryering; da hadde det ikke blitt noen utstilling.

Ta en tur på Novemberutstillingen, la deg overraske, bli begeistret, imponert, kanskje utfordret eller provosert, men aller mest inspirert.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s