Er Viken stort?

Har du hørt det? Viken er for stort, er det enkelte som uttaler. Er det nå egentlig det? Viken ligger godt under de 5 store fylkene arealmessig. Så et svar, som baserer seg på de faktiske tall, viser at Viken er ikke stort. Kanskje det som i en mellomklasse kan kalles passe stort? Viken er nok ett av de fylkene, som er funksjonelt mest riktig, i forhold til et felles bo- og arbeidsmarked. Det også selv om Oslo ikke er med.

Viken er under gjennomsnittet stor målt i areal. Her er en oversikt over nye fylkers størrelse – uten å ta med kommunejusteringene hvor enkelte kommuner bytter fylke.

Hvis en ser på fylkers areal så gir denne oversikten et godt bilde.
Norland 38.500
Trøndelag 41.000
Vestlandet 44.000
Innlandet 52.000
Troms og Finmark 74.000

Viken 24.000

Rogaland 9.400
Møre og Romsdal 15.000
Oslo 500
Agder 16.300
Vestf og Telem. 17.500
Oversikten er i kvadratkilometer

Nå hører det med til historien at Høyre er imot hele fylkesleddet og for større kommuner. Men når en først skal ha fylker får en gjøre det beste ut av det. I så måte er Viken bra.

Blogglisten hits

3 kommentarer om “Er Viken stort?

  1. Det er flere forhold det kan stilles spørsmål til i denne reformen. Det er f.eks en rekke andre geografiske nedslagsfelt som ikke samsvarer med denne reformen, det er helt konkret f.eks nye politidistrikter, helseregioner og sikkert fler.Oppgavene som skal løses gjennom disse kan vanskeliggjøres av enda et sett med forvaltningsgrenser. Dette kan også påvirke effektiv forvaltning og beredskap i disse nye regionene. I tillegg har man siden dansketiden lagt til grunn den naturlige måten folk beveger seg på som feks ned Hallingdal, ned Numedal -Valdres nedover osv. Hvordan folk beveger seg og mot hvilke sentra er essensielt i en slik reform, selv med god data kommunikasjon.Jeg ville tro at en region med Buskerud- Vestfold og Telemark ville være «mer naturlig» i forhold til dagens valgte løsning. Det kunne kanskje være naturlig med en region hvor Akershus og Østfold gikk inn sammen med Oslo, selv om dette ville bli en svært kraftig region. Det blir også en spennende prosess fremover sett i lys av vegring fra Finnmarks side, og de rasler også med sablene i Østfold.

    1. At Høyre og FrP i utgangspunktet ikke ønsket fylkesnivået kan være greit å huske på. Når vi først skal ha fylker, mente Drammen at vi skal være med i et fylke som har grense mot Oslo. På spørsmål om ett eller delt Viken er det min oppfatning at ett Viken er riktig. Jeg tror det i det lange løp blir bedre resultat om samarbeidet med Oslo skjer som et to-part samarbeid og ikke som et tre-part samarbeid.

  2. I utgangspunktet så ser jeg ikke poenget med fylkeskommunen, men når vi først skal ha dem så bør det være færrest mulig.

    Viken blir nok bra. Jeg forstår godt at deler av Buskerud både vil være med i Viken og sørover med Telemark. Før 1919 fantes ikke Buskerud. Buskerud ble satt sammen av deler av Kristansands stiftsamt og deler av Akershus stiftsamt. Drammen og de omliggende områdene er en del av hovedstadsområdet og trenger å ha et tett samarbeid med områdene rundt Oslo, spesielt innen kollektivtransport.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s