Stopp galskapen, Vedum

Når Vedum står frem og mener debatten om Viken preges av for mye prat om penger, struktur og forvaltning, og for lite om identitet. Da kjenner jeg at jeg blir kraftig provosert. Hvor langt han er villig til å gå, og hvor mye han vil at vi skal ofre, er nesten ikke til å tro. Og det for noe som ikke henger på greip. Det at jeg nå bor i Viken og at jeg tidligere bodde i Buskerud har påvirket min identitet i ufattelig liten grad. Derfor kan jeg si deg Vedum at det du nå gjør, i et forsøk på å redde min identitet, er helt fullstendig feilslått. Det vil også få store negative følger.

Det er bl.a. arv og miljø som skaper min identitet, som hos de fleste andre. Det er mine nærmeste, mitt arbeid, mitt lokalmiljø, mine fritidsaktiviteter, hvor jeg er i livet, livserfaring, men også kjønn, etnisitet osv. som gir meg identitet. Det er mange ting som påvirker identiteten min.

Den 23. og 24. februar samles Viken Fylkesting på Gardermoen. Ett av de viktige spørsmålene som skal avgjøres i det møtet er hvorvidt det skal sendes en søknad om å dele opp Viken i de tre tidligere fylkene. Nå, halvannet år før valget og mindre enn to år før de nye fylkene skal være operative, kan en stille seg spørsmålet om Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet er godt forberedt på å gjennomføre det de nå skal vedta.

Oppsplitting av Viken gir som kjent:

 • dyrere drift,
 • dårligere tjenester,
 • store engangskostnader om lag 400 mill.
 • behov for flere ansatte,
 • svekkede fagmiljøer
 • dårligere effektiviseringsgevinst.
 • et dårligere strategisk utgangspunkt,
 • at vi nærmest har sløst bort 6 utviklingsår,

Det er godt kjent, og du finner belegg for det i den administrative utredningen.

Det som det har vært noe mindre søkelys på i debatten, men som blir en realitet om det blir oppsplitting er:

 • Om lag 12.000 ansatte skal få ny arbeidsgiver.
 • Det skal bygges opp tre nye fylkesadministrasjoner for å utvikle og drive de tre nye fylkeskommunene som skal være ferdig etablert 1. januar 2024.
 • Tre dataløsninger skal etter hvert etableres. Det vil ikke være mulig å få det på plass innen 2024.
 • Eiendeler skal fordeles,
 • Forslag til budsjett for tre fylker skal utarbeides innen 2024 med varierende økonomisk løfteevne.
 • Belastningen på ansatte, som knapt er ferdig med etableringen av Viken, blir stor.
 • Usikkerheten, hva vi nå går til, blir stor og vil påvirke rekrutteringen.
 • De folkevalgte som skal styre de nye fylkene skal velges i september neste år.

De som forberedte Viken hadde god tid. En oppsplitting og bygging av tre nye fylker må gjennomføres i hurtigtogsfart. Jeg sier ikke at det er umulig, jeg sier bare at det blir krevende, svært krevende. Den avgjørelsen som tas i neste fylkesting av bla. Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet er derfor feil, uklok, dyr og i tillegg krevende. Om de ikke følger det mange har lært seg. Når du er i ferd med å gjøre noe dumt – er det smart å tenke seg om, for så å la være å gjøre det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s