Debatten om Viken avsluttet

Etter dagens vedtak i Viken fylkesting er det nå klart at man sender en søknad til Stortinget om oppdeling av Viken – det er en tapt mulighet. Det ble vedtatt med 49 mot 38 stemmer. Arbeiderpartiet og Senterpartiet går nå i bresjen, sammen med FrP og venstresiden for å legge ned et Viken som så vidt er i startfasen og bare har eksistert to år i en tid med pandemi. Viken har ikke fått tid til å virke. Nå går man inn i en tung prosess med deling av fylket og mye vil være usikkert i tiden fremover.

Det er kommuner som har varslet at de vil bytte fylke, og utredninger viser at økonomien ikke strekker til i Buskerud og Østfold i fremtiden. De ansatte i fylkeskommunen risikerer å miste gode fagmiljøer, og viktig utvikling av regionen og tjenestetilbud vil bli satt på vent i flere år. Dette er rett og slett uansvarlig. For Høyre blir det viktigste å gjøre det beste ut av situasjonen dersom Stortinget skulle innvilge søknaden om deling av Viken. Selv om Høyre ønsker å legge ned fylkeskommunen, vil vi jobbe for at innbyggerne får det beste ut av fylkeskommunen så lenge den finnes og Viken blir tre nye fylker.

Jeg hadde et treminutters innlegg som du kan lese her.

Fylkesordfører

Jeg har en periode bak meg i fylkestinget i Buskerud fra 2003 før jeg nå, som dere, ble valgt inn i fylkestinget i Viken ved valget i 2019.

Flere har hevdet med styrke at Stortingets vedtak i 2017 om de nye fylkene var et tvangsekteskap for Akershus, Buskerud og Østfold. Jeg vil da påpeke det faktum at i 2015 og 2016 var det en betydelig flørting mellom de tre. Det var også en god tone etter stortingets vedtak i Fellesnemdas arbeid frem til etablering – etter valget i 2019.

Ved valget i 2019 var Senterpartiet klar på sin motstand mot Viken. Arbeiderpartiet derimot «ville videreføre og ta vare på det som fungerer godt i Buskerud, Akershus og Østfold, og sammen bygge det nye fylket.» som det står i Arbeiderpartiets program.

Fylkesordfører. Når noen står frem i pressen og mener debatten om Viken preges av for mye prat om penger, struktur og forvaltning, og for lite om identitet. Da vil jeg si at det handler mest om oss som bor her og tilbudet vi gir.

Det at jeg nå bor i Viken og at jeg tidligere bodde i Buskerud har påvirket min identitet i ufattelig liten grad. Derfor kan jeg si at eventuelle forsøk på å redde min identitet – ved å oppløse Viken, er helt fullstendig feilslått.

Det er bl.a. arv og miljø som skaper min identitet, som for de fleste andre. Det er mange forhold som påvirker identiteten min. Det vil være en overdrivelse å si at Fylkeskommunen er en av dem.

Jeg er glad Drammens Tidene var til stede under Drammen Arbeiderpartis møte, da Viken ble debattert.

For Kolberg er nemlig dette det viktigste: – Jeg er overbevist om at en splittelse av Viken er helt riktig for å opprettholde et sosialdemokratisk styre i vår region. Dette er mitt hovedargument. Fylkesordfører, Han skal i det minste ha for å være ærlig.

Hør hva leder og nestleder av ungdomsrådet i Lillestrøm sier:

Å bruke nærmere en halv milliard på fortiden er en dårlig investering for fremtiden, Vårt spørsmål er sier de: Hvordan kan Viken bare ha ført til problemer om det bare har eksistert i to år? To år er ikke nok for å kunne se resultatet av reformen.

Så unge og så kloke

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s