Fylkesrådet og flertallet svikter sommerskolen

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har allerede fått støtte fra MDG, SV og Rødt til hovedlinjene i sitt budsjettforslag i Viken, men det mangler prioritering av blant annet viktige sommerskoletiltak. Det til tross for at det tidligere i år, fra det samme fylkesrådet, har vært understreket hvor viktig sommerskoletilbudet er.


Sommerskoletilbudet i Viken var i det vesentlige finansiert av koronamidler fra staten. Når midlene fra Staten uteblir reduseres sommerskoletilbudet med 25 prosent. Det er stikk i strid med Høyres prioriteringer. Sommerskoletilbudet bør, etter Høyres mening styrkes vesentlig, ikke reduseres.

De to siste årene har elevene våre hatt hjemmeskole og digital undervisning. I tillegg ble mange elever rammet av lærerstreiken. Det har nok sjeldent vært viktigere å satse på kunnskap i skolen enn nå. Samtidig har vi et fylkesråd som har som eneste satsningsområde å ha skolemat. En brødskive hjelper på rumling i magen, men den tetter ikke kunnskapshull.

Sommerskoletilbudet i 2022 ble gjennomført innenfor en kostnadsramme på i overkant av 4 millioner kroner. Fylkesrådet bidro med én million, mens staten bidro med over tre millioner gjennom koronamidler. Sommerskoletilbudet neste år vil reduseres, fordi koronamidlene faller bort og at flertallet bevilger bare 3 mill. i 2023. Fylkesrådet har til nå solt seg i den statlig finansierte satsingen.

Vi må sørge for at den videregående skolen skaper muligheter for elevene og at flere fullfører og består, uavhengig av hvor man bor eller hvilken bakgrunn man har. Høyre har derfor satt av 15 millioner kroner ekstra i sitt budsjettforslag, utover de tre millionene fra fylkesrådet, for å videreføre og kraftig forsterke tilbudet med sommerskole. Dette er et viktig løft for elevene, som har måttet ofre mye de siste årene.

Sommerskoletilbudet Høyre ønsker i 2023 bygger på det tilbudet som ble gitt i 2022. Det kanskje viktigste tilbudet som ble gitt var til elever med karakteren 1 i et fellesfag eller som ikke hadde fått vurdering i standpunkt. Om lag 60 elever i den gruppen fikk tilbud om sommerskole og om lag 50 takket ja. Alle som gjennomførte sto med karakterer fra 2 til 6. For dem ble det en ny start og nye, positive fremtidsutsikter.

I tillegg har vi et sommerskoletilbud som har både faglig og sosialt opplegg, med vekt på opplæring på en annen måte enn tradisjonell undervisning for dem som hadde gått vg1 og vg2 frem til sommeren. Det er en god investering for flere elever.

Det er viktig å sikre en god overgang mellom grunnskolen og videregående. Et tredje sommerskoletilbud var med introduksjon til videregående opplæring for elever som går ut av 10. klasse. Det ønsker Høyre at videreføres i samarbeid med kommunene.

Selv om stadig flere fullfører videregående skole, er det fremdeles litt under 1 av 5 som ikke har fullført etter fem-seks år. Det er for mange. Høyres mål er at minst 9 av 10 skal fullføre videregående i 2030. Skal vi lykkes i det må vi arbeide målbevisst. Flere må oppleve mestring, og da er det riktig å bruke penger på tilbud som sikrer elevene tettere oppfølging, få flere til å fullføre og bestå.

Når det mangler på prioriteringer fra fylkesrådet og flertallet, tar Høyre kampen for mer kunnskap i skolen og oppfølging for elevene gjennom sommerskole. Fylkesrådspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet har skaffet seg flertall for et felles budsjettforslag med MDG, SV og Rødt. Der var det ikke plass til annet enn et redusert sommerskoletilbud.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s