Innlegg i fylkestinget om sommerskole

Den 13. og 14. desember var det møte i fylkestinget i Viken. Jeg holdt et innlegg om sommerskolen. Jeg fikk flere positive signaler etter jeg hadde holdt innlegget. Flere mente at vi må gjøre mer for sommerskolen. Jeg håper for elevenes skyld at vi får styrket sommerskoletilbudet, selv om det ikke ligger inne i budsjettet for neste år etter fylkestingets budsjettbehandling. Her er innlegget:

Fylkesordfører

Det gjøres veldig mye bra i Viken-skolen. Det er hovedbildet. Antall elever i videregående skole per 20. september var hele 41 315. Det er elever som kan glede seg over en gjennomgående god Viken-skole.

Sommerskolen i år hadde ulike tilbud for ulike målgrupper.

Det tilbudet jeg vil nevne spesielt – er tilbudet vi ga til elever med karakteren 1 i et fellesfag eller som ikke hadde fått vurdering i standpunkt.

Fylkesordfører – elever med dårlig prognose med tanke på å fullføre og bestå. Om lag 60 elever i den gruppen fikk tilbud om sommerskole – og om lag 50 takket ja. De kunne håpe på et mirakel. Og miraklet opplevde de. Det var ikke noe overnaturlig, men dyktige lærere ved sommerskolen. Alle de 50 elevene som gjennomførte besto. De fikk karakterer fra 2 til og med 6. For dem ble det en ny start – og nye, positive fremtidsutsikter. Som du forstår fylkesordfører, var ett av årets tilbud – ett tilbud for å få flere til å fullføre og bestå – 50 av 50 elever opplevde et lite mirakel. Det viser også fylkesordfører at fylkeskommunen betyr mest for dem som trenger den mest.

Fylkesordfører jeg minner om at et flertall i fylkestinget mener at ambisjonen i Viken skal være at 10 av 10 elever skal fullføre og bestå.

Fylkesordfører i budsjettdokumentet står det ikke mye om sommerskole. Derfor spurte jeg fylkesrådet – gjennom spørsmål 18 til budsjettet. Hva legges opp til i 23? Jo det legges opp til en reduksjon i tilbudet, i forhold til i år på om lag 25 prosent. Fra 4 til 3 millioner kroner.

Hovedårsaken til det er at den statlige finansieringen på 3 millioner, gjennom koronamidler, faller bort. Fylkesordfører et sommerskoletilbud kan da ikke være avhengig at vi har en anstrengt Korona-situasjon?  Sommerskole er ett av en lang rekke tiltak for å få flere til å fullføre og bestå.

Høyre ønsker en betydelig økning i forhold til dagens nivå. Det ligger inne i vårt budsjettforslag. 15 millioner er i den store sammenheng et lite beløp, men som betyr så mye. Fylkesordfører – Det er som jeg sa at fylkeskommunen betyr mest for dem som trenger den mest. Det er blant annet elevene som strever med å fullføre og bestå – som har et langt liv foran seg og som bør få et kraftig utvidet sommerskoletilbud i 2023. Flere bør få oppleve det lille miraklet som de gode lærerne i Viken-skolen får til.

Fylkesordfører jeg er ikke tvil om ambisjonen i fylkestinget. Jeg er heller dessverre ikke i tvil om hva som blir utfallet på Høyres forslag. Men det er mulig å rette opp feilen som begås i dag ved at noen i flertallet ombestemmer seg i julen. Og at de tar et eget initiativ til å sette sommerskoletilbudet på dagsorden igjen på tidlig pånyåret.

Ikke for Høyres skyld fylkesordfører – men for elevenes skyld.

Takk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s