Frist 1. mars

Hvilken utdanningsretning ønsker du å ta? Det spørsmålet er det mange unge som må finne svar på innen 1. mars. Det er fristen for å søke videregående utdanning.  Elever i Drammensområdet kan velge mellom mange linjer i videregående skole i et godt offentlig tilbud enten i Lier eller Drammen. I tillegg har friskolen Akademiet et godt tilbud gjennom sine 670 plasser i Drammen.

I dag er valgfriheten til elevene å velge mellom friskoler eller offentlige skoler. Det er valgfriheten etter at Arbeiderpartiet har snevret inn. Vi i Høyre ønsker at man også skal kunne velge mellom offentlige skoler, selv om vi vet at de fleste vil velge nærmeste skole. Flere steder i Buskerud er ikke fritt skolevalg et like aktuelt tema. Det fordi man ikke har flere skoler å velge mellom. Det betyr ikke at vi ikke skal gi elevene som har en reell mulighet til å velge – anledning til det.

Det er ofte to hovedsyn som står mot hverandre, når inntaksregler diskuteres. Vi som mener at elevene i stor grad skal få bestemme selv og de som ønsker å bestemme for elevene. Tre år etter videregående, når ungdommen er om lag 19 år, kan man søke seg inn på skoler og universiteter i hele verden. Det settes karakterkrav, store eller små, etter hva en velger.

Det blir brukt som argument at karakterer avgjør med fritt skolevalg. Det er riktig på samme måte som karakterer også avgjør med nærskoleprinsippet, når det er knapphet på plasser.

Det er ikke ukjent at partier på venstresiden har problemer, når temaene er individets frie valg, valgfrihet, frihet og det å kunne bestemme selv. Jeg har til nå ikke møtt på en eneste elev eller forelder som har startet et bredt engasjement for at nærhet til et tilbud, skal telle mer enn friheten til å kunne velge. Jeg har derimot møtt mange elever og foreldre som støtter opp om fritt skolevalg. Det er vel også rimelig demokratisk at du får ta avgjørelser for egen fremtid – ikke at fylkespolitikerne gjør det. Det selv om avgjørelsen dreier seg om hvilken videregående skole du kan gå på.

Vi har nå over 40.000 elever i Viken og vil få 8.000 elever i nye Buskerud. Elever som legger konkrete planer for egen fremtid – om hva de ønsker å bli – og ikke minst veien frem dit. Det som er veldig spesielt, i debatten om inntaksregler, er at de partiene som er imot fritt skolevalg ofte er for at 16 åringer skal ha stemmerett. De unge skal kunne stemme hvilken vei samfunnet skal ta, men ikke sin egen vei i det samme samfunnet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s