Helse Sør-Øst går videre med Brakerøya

19. juni behandlet styret i Helse Sør-Øst sak om ”Idéfase for prosjekt nytt sykehus i Drammen”. Bare overskriften gir grunn til å glede seg. Så sent som for ett år siden hadde ikke Vestre Viken Helseforetak fullmakt til å utrede mulige sykehustomter i Drammen. Nå er vi på rett vei i en målrettet prosess med mål om byggestart i 2017, og det er Brakerøya Helse Sør-Øst ønsker å gå videre med. Dette er en viktig milepæl for byen. Nytt sykehus i Drammen vil bli et områdesykehus for hele Vestre Viken. Vestre Viken dekker et område med om lag en halv million innbyggere.

10299926_238109353061821_5157677965636963541_nRegjeringen har langt på vei avklart at både Ringerike og Kongsberg sykehus skal drives videre, men allerede i dag foregår omtrent halvparten av all pasientbehandling i Vestre Viken ved Drammen sykehus. Det er grunn til å anta at denne andelen vil øke, når et nytt fullverdig områdesykehus er i full drift.

Sykehuset er også helt sentralt for Drammen som bysamfunn. Dagens utgave av sykehuset gir cirka 3 500 arbeidsplasser, kunnskapsarbeidsplasser. Det er hele 10 prosent av alle arbeidsplasser lokalisert innenfor byens grenser, og et områdesykehus vil ha behov for flere ansatte enn Drammen sykehus har i dag. Betydningen av nærhet til kunnskapsmiljøene på Papirbredden og til lokalt næringsliv kan neppe overvurderes. Dette er bra for pasienter, for ansatte, pårørende og andre besøkende. Det er bra for miljøet, for næringsliv og byutvikling og det er samfunnsøkonomisk bærekraftig.

Nå kan vi endelig ha fokus på å realisere et nytt sykehus og kan legge uenighet og stridigheter bak oss. Prosessen går på skinner og her kommer det til å gå fort.

Men det gjenstår fortsatt mye før spaden kan stikkes i jorden, forhåpentligvis i 2017. Det nye sykehuset er et gigantisk byggeprosjekt som skal romme om lag 150 000 kvadratmeter. Dette er en stor utfordring, ikke bare for planleggerne i Vestre Viken Helseforetak men også for planmyndigheten i Drammen kommune.

Bystyret har lovet en effektiv planprosess. Det skal definitivt ikke stå på oss, og vi er godt forberedt. Bystyret vedtok 17. juni å avsette inntil 15 millioner kroner til å styrke plankapasiteten de neste par årene. Det trenger vi for å kunne ha styrefart i forberedelsene av nytt områdesykehus og en rekke andre store prosjekter som er på trappene.

Vi har dekning for å si ”vel blåst”, men det nå vi virkelig skal brette opp ermene. Hvem skulle tro at det hadde vært mulig i dag. Støre allerede har bestemt seg for hvor det nye sykehuset skal ligge, og det er ikke i Drammen. Det var analysen DT ga for noe tid siden.

 

 

Blogglisten hits

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s