Vi skal være på tilbudssiden
Drammen er på mange måter i en heldig situasjon. Vi har plass til mange nye bygg. Vi har store ubebygde arealer langs elvedalen og tidligere industriområder som nå er klar for regulering til bolig- og næringsutvikling. Dette gir Drammen gode muligheter til å ta del i veksten som vil komme i hovedstadsområdet. Korridoren Drammen-Oslo er på mange måter ett felles arbeidsmarked og ett felles boligmarked. I Drammen skal vi være på tilbudssiden overfor investorer og eiendomsutviklere både på bolig- og næringssiden, og vi ønsker å etablere og tiltrekke oss arbeidskraftintensive næringer.
Store arealer venter på byutvikling
Gjennom snart 30 år med oppryddingsarbeid og 15 år med utviklingsprosjekter fremstår Drammen i dag som en ny by. Byens forvandling har allerede fått stor nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. Nå gjelder det å høste det vi har sådd på en klok måte.
Vi skal vise frem Drammens mange muligheter for eiendomsutviklere som er interessert i å være med på å løfte byen ytterligere. Vi ønsker dem hjertelig velkommen. Interessen for Drammen er betydelig og mange store prosjekter vil bli realisert i byen i årene fremover, prosjekter med stor samfunnsnytte og som vil gi god lønnsomhet til investorene.
I år skal vi gjennom et viktig arbeid for videreutvikling av byen og bydelene. Kommuneplanens arealdel skal bli planen for byvekst med kvalitet. I byen og i bydelene.
Tilgjengelighet, tilgjengelighet, tilgjengelighet

Tilgjengelighet er viktig for en by. I Drammen er det meste tilgjengelig innenfor 10 minutter og fra Drammen kommer du veldig langt på én time. Drammen får, med ny grunnrutemodell i Oslo, tog fra Oslo til Drammen hvert 10. minutt. Det vil bli seks eller syv avganger til Gardermoen i timen, hvorav tre med Flytoget. Drammen ligger én time unna tre internasjonale flyplasser, Rygge, Torp og Gardermoen og byen er et knutepunkt for Vestfoldbanen, Sørlandsbanen og Bergensbanen. Det nye busstilbudet med 15. minutters ruter til Oslo samt Timesekspressen er med på å forsterke tilgjengeligheten.
Det satses sterkt på videreutvikling av kollektivtilbudet også med buss, for å betjene en voksende befolkning, ikke bare i Drammen men i hele regionen. Vi skal ikke bare vokse, men vokse med kvalitet, slik det er nedfelt i den nye bystrategien: Byvekst med kvalitet, større, smartere, sunnere!
Arbeidsplasser sentralt i byen
Statistisk sentralbyrå har foretatt beregninger som tilsier at Drammen vil vokse fra dagens snaut 66 000 til om lag 90 000 innbyggere i 2036. De nye drammenserne trenger jobb, og kommunen har ambisjoner om å legge til rette for minst 12 500 nye arbeidsplasser i samme tidsrom. Ikke minst vil det bli viktig å lokalisere mange arbeidsplasser nært byens viktigste trafikknutepunkt, Strømsø torg.
Grovt sett har vi 35.000 arbeidsplasser i Drammen i dag. Vi har et overskudd på om lag 4000 arbeidsplasser og overskuddet har økt de siste årene. Over halvparten av byens arbeidsplasser, om lag 18.000, bestesettes av folk bosatt utenfor kommunen. Over 14.000, som bor i Drammen, reiser ut av kommunen hver dag for å dra på jobb – fortrinnsvis innover og til Oslo.
Drammen har investert betydelig i byutvikling over mange år. Nå er vi klar til å innkassere gevinsten av dette, gjennom vekst.