Søndagshandel

Tenk om kinoen må stenge av de store salene på søndager eller at bensinstasjonene bare får holde en pumpe åpen. Tenk om et treningssenter, som holder åpent 7 dager i uken, må stenge av store deler av lokalet på søndager. En restaurant må ta ut mange bord på søndager fordi det skal være et annet og litt dårligere tilbud. Mens i desember, så er det normal åpningstid i ordinære lokaler og i landets over 100 turistkommuner så er det ingen begrensning uansett årstid.

Det er mange som av ulike grunner handler dagligvarer på søndager. Men i de fleste kommuner er det kun lov til å holde åpent i små butikker om de er på 10×10 meter eller mindre. Det er lov til å arbeide i små lokaler og det er lov til å handle på søndager, men det har tydeligvis ikke vært lov til å bruke hodet.

Tenk om Skutebrygga skulle redusere arealet og menyen på søndager.
Tenk om Skutebrygga skulle redusere arealet og menyen på søndager.

Antallet av oss, som ønsker å ha mulighet til å bruke butikktilbudet på søndager, er økende. Ja selv KrFs Hareide måtte medgi at han brukte det. I Drammen har vi fått flere små søndagsåpne butikker, men også fått overfylte butikker, med redusert vareutvalg og noen ganger køer. Disse små butikkene selger melk og brød, frukt og grønt – varer som vi bruker hver eneste dag. Den store, vanlige butikken som oftest ligger i tilknytning til de små butikkene må holde stengt.

I og med at de små Brustadbuene kun holder åpent på søndag betyr det stort arbeid for de ansatte gjennom å bære inn ferskvarer før søndagsåpningen for å så bære ferskvarene tilbake igjen etter søndagsåpningen.  Det er flere grunner til å endre dette regelverket. Det er dårligere for kundene å måtte handle i små og trange endagsåpne butikker med redusert vareutvalg. Endagsåpne butikker må være kostbare både i forhold til husleie og arbeid i for og etterkant av søndagsåpningen.

Kiwi XL på Åssiden er på 2800 kvm og holder åpent seks dager i uken. De har også en endagsåpen butikk på under 100 kvm. Det må være bedre for alle parter om kundene også på søndager fikk anledning til å handle i den store butikken og at de ansatte fikk anledning til å sitte i kassen i den store butikken, selv om det er søndag. Det er ikke bedre om det det er trangt og dårligere vareutvalg.

De som er så heldige å være i turistkommuner på søndager har ingen begrensning. De har ikke hatt disse reglene som krever stenging. I vanlige kommuner er det heller ikke strengt året rundt. Vi har strenge regler i 11 måneder, mens i desember er det ok med åpent. Hvorfor skal ikke vi i Drammen kunne ha det som i Hallingdal. Der kan de som eier butikken selv bestemte om de ønsker å holde butikken åpen på søndag enten butikken er over eller under 100 kvm.

I tråd med det som er varslet i Regjeringsplattformen, vil Kulturdepartementet nå sende et lovforslag på høring, for å gi butikker adgang til å holde åpent på alle vanlige søndager. Det vil bli foreslått at på de særskilte helligdagene, og på høytidsdagene 1. Og 17.mai, som hovedregel fortsatt skal holde stengt. De gjeldende unntakene, som gir grunnlag for at enkelte butikker likevel kan ha åpent, vil blir foreslått videreført for disse 12 dagene.  Jeg ser frem til en endring.

Blogglisten hits

En kommentar om “Søndagshandel

  1. Vil noen handle eller jobbe på søndager er jeg ett ja menneske så for meg er det helt greit
    Personlig har jeg jobbet 35 søndager pluss hele uken i over firti år

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s