Nå bygges Drammen videre

Byutviklingen vil løfte Drammen videre.
Byutviklingen vil løfte Drammen videre.

Mange viktige byutviklingsprosjekter er realisert i Drammen de siste 10-12 årene. Disse har blitt lagt merke til landet over og som ordfører merker jeg store endringer i stemningsbildet. Drammen var for en del år siden et ikke-tema blant investorer og eiendomsutviklere. I dag er dette snudd på hodet. Byen har ikke bare blitt mer interessant for lokale aktører. Også nasjonale investorer kaster sine øyne på Drammen og vurderer mulighetene for gode og lønnsomme prosjekter. Det er bl.a. fordi vi har store arealer som er modne for transformasjon. Det er bra, for som en del av Osloregionen kan vi få en sterk vekst.

Netto overskudd av arbeidsplasser
Drammen og Drammensregionen har generelt skåret bra i næringsundersøkelser, slik som i NHOs Nærings-NM og gasellekåringene i Dagens Næringsliv. Men, Drammen er en gammel industriby som fortsatt er inne i en transformasjonsprosess. Mange industriarbeidsplasser er borte. Byen har allikevel et netto overskudd av arbeidsplasser. Nærheten til Oslo gjør at mange pendler ut av byen, men flere pendler daglig inn til Drammen fra omkringliggende kommuner. Netto innpendling tilsvarer cirka 4 000 arbeidsplasser og dette overskuddet har vi ambisjoner om å beholde. Spesielt med nye arbeidsplasser på Strømsø.

Nye byutviklingsområder
Sammen med Lier utarbeider Drammen kommune for tiden planer for Fjordbyen på Lierstranda, rett øst for Drammen. En tredjedel av området ligger i Drammen, to tredjedeler i Lier. Målet er å forvandle området til en fjordby med boliger, næringsvirksomhet og offentlig bebyggelse.

Det er mange, store utbyggingsprosjekter på Bragernes.
Det er mange, store utbyggingsprosjekter på Bragernes.

Drammen sentrum på Bragernessiden har flere store utbyggingsprosjekter. På Strømsøsiden finner du mange av de store områdene, mens på Bragernes så finner du mange kvartaler med store byggeprosjekter. Jernbaneverket har frigjort 430 mål, hvorav det største området er Sundland, med 300 mål. Og litt avhengig av hvor raskt godsterminalen flyttes, kan snart om lag 100 mål utvikles til bolig og næring i tilknytning til stasjonsområdet i tillegg til en sterk utvikling på sentrale Strømsø. Det skal nå bygges en godsterminal på Holmen. Gulskogen Nord er et transformasjonsområde i forlengelsen av Grønland på hele 600 mål.

Drammen trenger alle typer arbeidsplasser
Drammen opplever en sterk konkurranse fra Asker og Bærum. Det er billedlig sagt kortere vei fra Drammen til Oslo enn fra Oslo til Drammen, selv om også det er i endring. 14 000 mennesker pendler hver dag fra Drammen, hvorav flesteparten retning Oslo. De attraktive arealene sentralt i byen, kombinert med god tilgjengelighet til Oslo og Gardermoen med tog, gir byen unike muligheter. Det vil være gunstig å etablere kunnskapsbaserte og arbeidsintensive arbeidsplasser her. Vi har nå et unikt tidsvindu de nærmeste 5 årene.

Men byen har også behov for arealkrevende bedrifter. Det er viktig å kunne tilby jobber der de ansatte ikke trenger å ha ”doktorgrad”.  Vi skal finne plass til arealkrevende virksomhet. Dette må også sees i sammenheng med den rike tilgang våre nabokommuner har på egnede arealer og det er betydelig. 2.600 mål på kort sikt og 12.000 mål på lengre sikt til arealkrevende virksomhet. Det er naturlig for Drammen å satse på en sterkere posisjon innenfor olje, gass og subsea, som et naturlig knutepunkt i aksen fra Oslo til Notodden.

Mye å hente i konferansemarkedet
Med sentral beliggenhet og god tilgjengelighet burde Drammen ha et langt større potensial i hotellmarkedet. Konferansekapasiteten i byen må bli bedre i kvalitet og kvantitet. Scandic jobber med planer om et nytt hotell. Rom Eiendom skal bygge hotell på stasjonen. Flere aktører ser nå på Drammen. Vi ønsker oss nå minst ett nytt topp moderne konferansehotell som vil bidra til å trekke flere gjester til byen og bedre situasjonen for alle hotellene. Kanskje blir det i byens nye høyhus? Vi har nå 6 tog i timen til Gardermoen og tog til Oslo hvert 10. minutt, så tilgjengeligheten til byen er svært god.

Utviklerne ser mulighetene – vi legger til rette
Vi satser mye på å ha gode reguleringsprosesser i Drammen. Vi opplever at eiendomsinvestorene setter pris på at vi representerer forutsigbarhet og gjennomføringskraft. Vi ser det som viktig med grundige samtaler tidlig i prosessen, der rammebetingelsene trekkes opp, for eksempel når det gjelder byggehøyde og arealutnyttelse. Drammen er fortsatt en by for byutvikling, og vi ønsker alle gode prosjekter velkommen. Neste formannskapsmøte vil en rekke store utbyggingsprosjekter behandles. Ut i fra planene som nå foreligger står Drammen nå foran en «bygge-boom».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s