En mer rettferdig fordeling

I dag legger Regjeringen forslag til endringer i inntektssystemet ut på høring. Det er et mål at kostnadsnøkkelen i inntektssystemet skal gjennomgås hvert 4.-5. år. Befolkningssammensetning, bosettingsmønster, infrastruktur og levekår i kommunene forandrer seg hele tiden. Derfor må også kostnadsnøkkelen oppdateres med jevne mellomrom. Forslaget til endringer i inntektssystemer legger opp til et godt, enklere og mer rettferdig system.

Hovedpunktene i forslaget er:
Kostnadsnøkkelen som fordeler innbyggertilskuddet til kommunene er oppdatert i tråd med endringer i befolkningssammensetning, bosettingsmønster, levekår og andre forhold som gjør at det er kostnadsforskjeller mellom kommunene. Dette gjøres om lag hvert fjerde år.

Det skal fortsatt gis kompensasjon for utgifter til kommunale tjenester som skyldes lange avstander og spredt bosetting. Kommuner med spredt bebyggelse vil for eksempel få høyere tilskudd til grunnskole og hjemmetjeneste.

Kommuner som er ufrivillig små pga lange avstander vil fortsatt få fullt basistilskudd, som i hovedsak er kompensasjon for kostnader til administrasjon av kommunene. Kommuner i mer tettbygde områder som velger å være små vil ikke få like høyt basistilskudd til administrasjonskostnader som i dag.

På småtinget med kommunalminister Jan Tore Sanner
På småtinget med kommunalminister Jan Tore Sanner
De regionalpolitiske tilskuddene, herunder småkommunetilskuddet videreføres. Småkommunetilskuddet blir målrettet mer mot kommuner med distriktspolitiske utfordringer. Noe mer av tilskuddet bør gis pr innbygger, og noe mindre pr kommune. Dette vil gjøre systemet mer rettferdig fordi kommuner med flere innbyggere vil få høyere tilskudd enn kommuner med færre innbyggere.
Dagens inntektssystem belønner kommuner som velger å være små, og fører til at kommuner som slår seg sammen taper inntekter. Vi fjerner hindringer for kommunesammenslåing.
Kommuner som bestemmer seg for å slå seg sammen, vil beholde basistilskudd og regionalpolitiske tilskudd som i dag i 15 år uavkortet, og så få en nedtrapping over 5 år. Dette vil gi forutsigbarhet og god tid til omstilling for disse kommunene. I tillegg får de reformstøtte og omstillingsstøtte.

En kommentar om “En mer rettferdig fordeling

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s