By og omland med gjensidig avhengighet

Hvorfor er en sterk by interessant både for byen og omlandet? Jo, fordi byer har tilbud som omlandet benytter seg av og er avhengig av. Dette gjelder ikke bare shopping, kino og restauranter. Det gjelder også variasjon i arbeidsplasser og utdanning, i tillegg til økt tilbud innen helse, sosial og omsorg.

Kjell Harvold, forsker ved NIBR, slår et slag for byene. Han mener sterke byer er viktig for samfunnsutviklingen og at kommunereformen bør ha som mål å bygge sterkere byregioner.

En stor by tiltrekker seg i større grad store offentlige institusjoner som sykehus og universitet. Større byer får mer gehør hos statlige institusjoner som vegvesenet og jernbaneverket. Store byer tiltrekker seg innbyggere med ulike kvaliteter, på godt og vondt.

Kommunene i Osloregionen er i konkurranse med hverandre.
Kommunene i Osloregionen er i konkurranse med hverandre.
Drammen er i dag en middels stor by, i utkanten av en region. Dersom andre områder styrkes, på bekostning av Drammen, så påvirker det ikke bare drammensere, men også omlandet. Omlandet får færre arbeidsplasser å velge i, dersom Drammens posisjon svekkes. Omlandet får færre skole- og fritidstilbud.

Drammens innbyggere har vist interesse for å bli en større kommune i innbyggerundersøkelsen. 60% var for å bygge en større kommune. Drammens folkevalgte jobber for å bygge en større kommune med våre naboer. For oss er det viktig å vise at det ikke bare er Drammen som får noe ut av dette, i form av mer areal. Også omlandet er tjent med en by i vekst, som kan styrke sine tilbud til sine innbyggere i byen og i omlandet.

Derfor ønsker Drammen å fortsette samtalene med mange kommuner, for å vise at å styrke byen er å styrke regionen, og det er å gi et bedre tilbud til alle. Vi må møte fremtiden med fremtidens organisering – ikke gårsdagens.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s