Vann – viktigere enn du tror

Mangel på vann er årsak til kriger og fiendskap i deler av verden hvor vann er mangelvare. Vi hadde nylig et møte om kommunereformen i Nedre Eiker. Der ble det en liten meningsutveksling om vann til Sande som det kan være greit å si noe mer om.

Saken fra Sandes side tror jeg er i korthet: Sande får vann bl.a. fra Blindevann, som de har sammen med Svelvik. Det har litt dårlig kvalitet og de kunne tenke seg vann fra Røysjø, som de kjøper i dag.

Saken fra Drammens side er i korthet:
Drammen eier Glitrevannverket IKS sammen med Nedre Eiker, Lier og Røyken
Eierne av Glitrevannverket IKS har kildene Glitre/Røysjø. Vi får jevnlig statusoppdatering. Vannuttak har de siste årene vært stabilt.

Befolkningsvekst i vårt område tilsier at Glitrevannverket IKS på lengre sikt vil få problemer med å levere vann til sine eiere.

Eierne av Glitrevannverket IKS har derfor signalisert en utfasing av Frogn kommune, med

Vann er viktig, spesielt når det er lite av det.
Vann er viktig, spesielt når det er lite av det.

lang oppsigelsestid. Tror det er 10 år. De kjøper vann av Glitrevannverket IKS i dag. Likeledes har styret fått beskjed om å utvise varsomhet ved inngåelse av kontrakter som er langvarige, slik at de ikke kommer i konflikt med eiernes fremtidige behov for vann.
Det å få nye, permanente, vannkilder tilkoblet Glitrevannverket IKS vil bli kostbart. Derfor vil dagens fire eiere sikre vannforsyning til våre brukere gjennom eksisterende kilder så lenge som mulig.

Som jeg sa til Sandes delegasjon etter møtet har ikke styret i Glitre fått nye styringssignaler i det siste. Således har dette ikke noe med kommunereform å gjøre. Glitrevannverket IKS sine utfordringer har vært de samme de siste årene.

Det er realiteten.

Som kommune har vi et ansvar for å levere vann til kommunenes befolkning og næringsliv. Det vil også en ny kommune ha om den innbefatter Sande. Da vil naturlig ressurssituasjonen i hele kommunen sees på med samme blikket. Når de ble provosert tror jeg det skyldes at det over nevnte realitetsbildet ble sett på som en trussel. Det selv om jeg understreket at dette ikke var en ny situasjon og at det sikkert var mulighet å få vann i noen år fremover om man sto utenfor.

I meningsutviklingen som fulgte siterer DT følgende:
– Det blir vel ikke noe mer vann i Glitre eller Røysjø om vi blir en del av Drammen. Det er vanskelig å følge deg på den logikken, sa Elin Weggesrud.
Sandes ordfører har rett i at det ikke blir en dråpe mer vann. Men i forhold til ansvar for å levere vann vil det være en vesentlig forskjell om Sande og Drammen er i samme kommune eller ikke. Jeg forstår godt at det kan mislikes. Like fullt er det en realitet.

Les oppslaget i DT

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s