Spørsmål fra Sande

Det dukker stadig opp spørsmål rundt kommunereformen, som folkevalgte i Sande stiller meg. Jeg sitter ikke på fasiten på noen av spørsmålene, men jeg kan jo reflektere rundt dem for det.

Er det slik at Drammen presser Sande på vanntilførsel? Selvfølgelig er det ikke slik, men i dag er Sande kunde av Glitrevannverket. Drammen er også kunde, men i tillegg er Drammen eier og selger. Det er en stor forskjell og ganske vesentlig. Hvis Drammen og Sande blir i samme kommune blir de som bor i dagens Sande kommune også bosatt i kommunen som eier Glitrevannverket. Det er en betydelig forskjell.

Hva med interkommunalt samarbeid? Vi har eksempelvis et selskap sammen med Sande i Renovasjonsselskapet for Drammensregionen. De som henter inn avfallet. Det er noe alle kommuner har en ordning for. Uansett hva Sande velger av retning kommer de til å ha en god renovasjonsordning. Om Sande velger å gå sammen med eksempelvis Holmestrand, om å danne en ny kommune, så regner jeg med at det mest naturlige er å gå inn på den ordningen de har der. Det betyr ikke at det blir en dårligere ordning, men det betyr bare en annen organisering. Det er vel ikke helt selvsagt at Sande tar med seg Holmestrand inn i Renovasjonsselskapet for Drammensregionen.

Hva med legevakten? Det er vanskelig å tenke seg en legevaktsløsning for en mindre del av en ny kommune og en helt annen for en annen del. Om Sande kommune blir en del av en ny kommune vil ikke dagens kommunegrenser ha betydning enten man går hit eller dit. Blir man en ny kommune sammen med Holmestrand velger man også legevaktsløsningen i den nye kommunen med Holmestrand velger. I og med at kommunene som eier legevakten i Drammen, hvor Sande i dag også er eier, er skeptisk til å utvide legevaktsområdet – er det usikkert om hele den nye kommunen med Holmestrand ville få ta del i den. Jeg regner heller ikke med at det er en aktuell problemstilling.

Interkommunale selskaper er mer ressurskrevende å drive enn tjenester i basis. Nye Holmestrand og nye Drammen/Svelvik+ vil ha som mål å vurdere avvikling av noen selskaper, spesielt de med få eiere. Om man får det til, avhenger av hvor store kommunene blir.

tore-opdal-hansen-med-kjedeEr Drammen vrange? Jeg håper ikke det. Men hovedspørsmålet for Sande, om de ønsker samarbeid om en ny kommune, er hvilke to av retningsmulighetene Holmestrand eller Drammen som vil være best for dagens Sande kommune. Jeg vil stille spørsmålet: Kan Sande forvente å få med seg dagens Holmestrandsinnbyggere til interkommunalt samarbeid med Drammen? Kan Sande forvente å få med seg dagens Drammensinnbyggere til interkommunalt samarbeid med Holmestrand? Hvis svaret på de to spørsmålene er Nei – betyr vel det at da må Sande ta et valg. Det valget er Sandes innbyggere invitert til å ta gjennom folkeavstemning.

2 kommentarer om “Spørsmål fra Sande

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s