Lier og Drammen og en grense til besvær

Drammen og Lier har alltid vært gode naboer. Ganske enkelt fordi grønne Lier og urbane Drammen henger og hører sammen. Derfor er det synd at Lier så langt ikke vil være med på å skape Norges mest fremtidsrettede kommune.

Det er flere enn fylkesmannen som har sterke meninger om kommunegrensene.
Det er flere enn fylkesmannen som har sterke meninger om kommunegrensene.
Det er mange grunner til at Lier bør melde seg på. Nå vil Lier forlenge Drammen by gjennom å bygge by på Lierstranda med 30.000 nye innbyggere. Da står utfordringene i kø. To kommuner i én by er verken smart eller særlig fremtidsrettet.

Svelvik, Nedre Eiker og Drammen blir én kommune fra 1. januar 2020. En ny kommune med 100.000 innbyggere. Drammensregionen er ett område som burde vært én kommune med Øvre Eiker og Lier. Da ville kommunegrensen vært tilpasset innbyggernes bo- og arbeidsmarked. Det ville gitt en mer helhetlig samfunnsutvikling, og folkestyret ville blitt styrket fordi innbyggerne ville bli gitt innflytelse over hele det området de bruker og bor i.

Sande har valgt å se sørover, Øvre Eiker ønsker å stå alene og det samme ønsker Lier. Med en ny og stor kommune i vårt område, hvor Drammen er med, vil den nye kommunen naturlig sette fremtidige samarbeidsformer på dagsorden. Det er ingen dramatikk i det. Gamle samarbeid vil avvikles til fordel for nye. Avtaler vi har med kommuner i dag, er det ikke sikkert vi kommer til å ha etter 2020.

Lier og Drammen har et omfattende plansamarbeid fordi Liers utviklingsarealer befinner seg på kommunegrensen til Drammen, og i tillegg tett på Drammens bykjerne. Klima- og miljødepartementet godkjente ikke Liers arealplan før Lier og Drammen forpliktet seg til et samarbeid om utviklingen av området.

Konsekvensen av dette er at de to kommunene har felles interkommunalt plansamarbeid for utviklingen av Lierstranda og Brakerøya, samt for det nye sykehuset som skal bygges på en tomt som ligger i begge kommuner. På den måten løser et interkommunalt plansamarbeid de utfordringer vi har nå, men over tid er ikke dette en tilfredsstillende løsning.

Et alternativ til kommunesammenslåing er grensejustering. Det er blitt hevdet, også fra Lier sin side, at man eksempelvis kan skyve grensen litt, slik at hele sykehuset blir liggende i én kommune. Det er riktig tenkt, men det løser bare én utfordring: Sykehuset.

Lier kommune har som ambisjon å bygge ut en by i fortsettelsen av Lierstranda med omlag 30.000 innbyggere. Dette samsvarer ikke med ambisjonene for kommunereformen, der det heter at et styrket lokaldemokrati innebærer at kommunene har råderett over eget areal, med helhetlige areal- og transportløsninger.

En by på Lierstranda vil innebære det motsatte av dette. Det vil bli én by i to kommuner. Det er tungrodd og antidemokratisk. Innbyggere i den ene delen av byen vil ha null å si på utviklingen i den andre bydelen, og motsatt.

Jeg håper Lier melder seg av giftemålet til sine nåværende kommunegrenser, og melder seg på samtalene med sine aller beste naboer. Særlig tro på det har jeg ikke. Hva departement og Storting mener om Liers alenegang får vi svar på denne våren.

Departement og Storting får noe å bryne seg på når de skal se på hvordan en fremtidsrettet kommune bør være Drammensområdet.
Departement og Storting får noe å bryne seg på når de skal se på hvordan en fremtidsrettet kommune bør være Drammensområdet.

Blogglisten hits

2 kommentarer om “Lier og Drammen og en grense til besvær

  1. som barnefødt og oppvokst i Lier ( tore opdal hansen er også Liung ) men nå bosatt i Drammen
    kan jeg ikke se noen god grunn til att vi ikke slås sammen , minner om att mange tjenester allerede er sammenslått som f.eks skatt/brannvesen/busser og taxi

  2. All fornuft tilsier at disse to kommunene forlengst burde ha slått seg sammen for å stå best mulig rustet til å møte konkurransen om arbeidskraft og da kan vi tilby flotte boligområder, variert og fantastisk natur, og alle de tilbud en stor by skal ha. Som et naturlig knutepunkt vil regionen Drammen også legge premissene for satsing på statlig infrastruktur og den nye byregionen vil også stå sterkt i konkurransen om statlige arbeidsplasser. Man slutter vel ikke å være Liung selv om kommunen heter Drammen ? Innenfor byens nåværende grenser er jo både Åssiafolk, Kobbervik, Tangen, Konnerud, Gulskogen bare for å nevne noen og det er god plass til Krokstadelva, Mjøndalen, Svelvik og Liunger her også 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s