Æ vil ha Aass øl, Reitan, også når æ e på besøk i Trondhjæm!

For noe tid siden skrev jeg et åpent brev til Colonialmajor Odd Reitan. Budskapet mitt var klart og tydelig: Æ vil ha Aass øl, Reitan, også når æ e på besøk i Trondhjæm! Nå taper Rema 1000 markedsandeler i et fra før sterkt monopolisert dagligvaremarked. Det er ikke bra det heller.

Bra eller mindre bra at Reitan taper markedsandeler?
Jeg ser av dagens aviser at Rema 1000 taper markedsandeler. Nå er ikke jeg ekspert. Jeg tillater meg allikevel å bruke meg selv som eksempel. Reitan og Rema 1000 sluttet med landsomfattende distribusjon av Aass øl. Det så jeg på som en så uvennlig handling at jeg forsøker å begrense mine Rema 1000 besøk til et minimum. Jeg har handlet på Rema 1000, men velger helst Kiwi, Meny eller Coop, som jeg også finner på Konnerud. Jeg tror Reitan har fått flere uvenner enn venner med sin bestevenn-strategi.

Så kommer spørsmålet: Hvordan skal jeg igjen få et nøytralt forhold til Rema 1000? Antagelig er svaret at Reitan må ta en fornyet vurdering av sin bestevennstrategi. Om noen år er det kanskje glemt, men har Rema 1000 råd til å miste markedsandeler i «noen år»? For egentlig ønsker jeg at Rema 1000 forblir i dagligvaremarkedet og aller helst at det kommer flere til. Dagligvarebransjen er for mye monopolisert. Ikke for lite.

Mitt brev til Reitan:
Det er vanskelig å unngå å registrere at Rema 1000 er i vinden om dagen. Det går ikke upåaktet hen at dere har annonsert at dere vil skvise ut en rekke etablerte norske merkevarer fra butikkhyllene. Listen over varer som skal ut er lang, fra Lærums syltetøy til varene fra diverse norske bryggerier. Norges eldste bryggeri, Aass i Drammen, er en av bedriftene som rammes hardt av å ikke lenger være blant Remas ”bestevenner”.

Familien Aass har brygget øl i Drammen siden 1834. Aass Bryggeri er en hjørnestensbedrift i byen, med om lag 100 ansatte og en stolt historie. Ved siden av Mack i Tromsø er Aass Bryggeri det eneste selvstendige helt norskeide bryggeriet i landet.

Og norsk eierskap er viktig i en tid hvor en stadig større del av bryggerinæringen styres av utenlandske gigantkonserner, som for eksempel danske Carlsberg. Norsk eierskap betyr at verdiskapingen forblir i landet. Norsk eierskap betyr at vi beholder dyktige kompetansemiljøer innenlands. Lokalt norsk eierskap gir et bedre samspill mellom bryggeriene og forbrukerne for eksempel når det gjelder utvikling av nye produkter.

Tradisjonsrikt norsk øl skaper identitet og lokal stolthet. Men Mack selges ikke bare i Nord-Norge og Aass ikke kun i drammensdistriktet. Disse norskeide bryggeriene er begge avhengige av et større marked for å kunne overleve og utvikle seg, de trenger at merkevaren deres er tilgjengelig over hele landet. Ikke minst ønsker vi som kunder tilgang til produktene over hele Norge.

Det hjelper lite at dere i etterkant forsikrer at Aass øl fortsatt skal selges i Drammen. Rema 1000 har seks butikker innenfor Drammens grenser, men hele 584 på landsbasis (ifølge deres egen hjemmeside). Det betyr at Aass bryggeri utestenges fra en vesentlig del av det norske markedet, det samme gjelder Mack. Vi som kunder får problemer med å handle kvalitetsvarer.

Det er vel i realiteten norsk eierskap og norsk bryggerikultur du som Colonialmajor og dine adjutanter angriper, når dere med et pennestrøk slår hånden av deres tidligere ”bestevenner”.

Det er hyggelig og spennende med lokale mikrobryggerier, men disse vil være et supplement og vil ikke representere de store volumene. Med sin nye policy svekker Rema 1000 forbrukernes valgfrihet og begrenser mangfoldet i vareutvalget. Med dette beredes grunnen for en monopolisering av bryggerimarkedet i Norge. Monopoltilstander svekker kvaliteten og er ikke til beste for forbrukerne.

Æ vil ha Aass øl, Reitan, også når æ e på besøk i Trondhjæm!

Med vennlig hilsen
Tore Opdal Hansen
Ordfører i Drammen

Blogglisten hits

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s