Gjem lommeboka eller stem riktig

Gi meg lommeboka di – og du skal få se hvor mye fornuftig jeg greier å bruke pengene på. Det er det jeg leser ut av Senterpartiets siste utspill.

Ikke gi fra deg lommeboka
Jeg har egentlig litt sans for personen Ola Borten Moe, men har lite sans for utspillet om at kommunene skal få innkreve mer skatt. Selv om det understrekes at kommunene samtidig skal trappe ned eiendomsskatten. Borten Moe anfører flere gode grunner til at eiendomsskatten ikke er en god skatt. Det er en oppfatning jeg deler. Kommunene krever inn nok skatt og ingen er beskjedene. De har valgfrihet i dag. Frihet til å innkreve mindre penger.

Kommunene har en frihet i dag til å bestemme nivå på kommuneskatten, men kan ikke gå ut over maksimalnivået på 11,8 prosent av alminnelig inntekt. Alle kommunene har maksimum kommuneskatt. Det er ikke forskjell på såkalt fattige eller rike kommuner i forhold til skattenivå.

Det er hele 366 av 428 kommuner som i tillegg har eiendomsskatt og det blir flere fra år til år. Selv er jeg ordfører i en kommune helt uten eiendomsskatt og med det som kalles en ryddig økonomi. Det kan du lese mer om her. Hvis du vil lese enda mer kan du se her.

En kommunes inntekter kommer i hovedsak fra skatt, som nevnt. Overføringer til kommunene, er også en betydelig inntektskilde, som beregnes ut fra hvordan kommunen er sammensatt; eldre, unge, distrikt osv osv. Det er viktig for ingen kommuner er like og overføringene tar hensyn til det. Til sist avgift på tjenester som renovasjon, vann osv en inntektskilde. Eiendomsskatt er ekstrapenger kommunene kan ta inn.

Min erfaring etter snart 40 år i lokalpolitikken er at om du har lite penger så legger du mer vekt på å husholdere godt og vurdere kritisk bruk av hver eneste krone. Derfor er Drammen den mest effektive kommunen målt blant Norges 10 største kommuner. Vi får mye ut av pengene. Om du er vant til å bruke mye penger i en kommune er ikke det ensbetydende med at tjenestene er bedre.

Vi avviklet eiendomsskatten for mange år siden i Drammen. Mitt råd er klart: Ikke gi lokale folkevalgte lommeboka di – for å synliggjøre hva de vil bruke flere penger på. Om noe tid vil de komme tilbake for å be om mer. Jeg tror det knapt finnes grenser for hva det er mulig å bruke av penger i en kommune. Derfor er det gledelig at den sittende regjerings politikk har skapt et grunnlag for en økonomisk vekst i kommunene, som vi ikke har sett maken på mange, mange perioder.

Derfor bør valget bli enkelt i september.

Blogglisten hits

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s