Giskes kamp – Støres fall?

Blir jule-dramaet i Arbeiderpartiet til slutt Støres fall? Hans håndtering av Giskes #metoo-sak har ikke imponert mange på den rikspolitike arena. Det er svært farlig for en statsministerkandidat som, til en hver tid, må vise sin evne til å håndtere og løse vanskelige saker. Skal man styre et land må man kunne håndtere en personalsak.

Husker du Valla-saken? LO lederen som måtte gå på grunn av hennes lederstil og behandling av medarbeidere. Yssen-saken var en stor del av det bildet.

I 2007, da Valla-saken sto på, tok det litt tid fra debatten startet til Valla gikk av som LO-leder. Det var den gang sterke krefter i Arbeiderpartiet som tidlig i 2007 ville fjerne Valla fra Arbeiderpartiets organer. Hun var en belastning.

Hvorfor nevner jeg dette nå? Fordi jeg ble utsatt for Giske i 2007. Giske – en mann som brukte makt gjennom å fremsette en trussel mot meg. Vi var den gang i TV2s studio på Karl Johan. Tema var spilleautomater, som jeg på den tiden var engasjert i å få fjernet. Etter debatten, på veien ut fra studio og tilbake til venterommet sier Giske til meg at han skulle bruke sine bekjentskaper og sørge for at jeg ikke ble gjenvalgt. Det var kommunevalg den høsten. Jeg reagerte ikke der og da, men det var et ganske uhørt utsagn. Med Valla-saken, som bare noen måneder gammel, var maktmisbruk veldig lite politisk korrekt for å si det forsiktig. Han sa jo at han skulle sørge for at jeg måtte gå som ordfører etter valget.

Jeg tenkte gjennom det han sa og hadde ikke kommet lenger på tilbakeveien enn Frognerstranda før jeg ble fly forbanna, for å si det som det var. Jeg ringte opp TV2 og fortalte om det som hadde skjedd. De lurte på om jeg ville si det offentlig. For det hadde stor interesse. Jeg spurte da om hun som fulgte oss ut av studio hadde fått med seg opptrinnet. Det hadde hun ikke, så da lot jeg det være. Det hadde bare vært påstand mot påstand, for jeg regner ikke med at han ville innrømme noe som helst. Han ville sikkert avfeie det som en misforståelse. Det ville han sikkert også gjøre i dag.

For meg fremsto Giske som en dampveivals. Like lite elegant. Opptrinnet ga meg en opplevelse av hvem han egentlig var. Et maktmenneske som tok det meste i bruk for å nå sine mål. Det han forsøkte på var vel å skremme meg. Skremme meg til taushet? Hvilket selvbilde har en person som kan få seg til å si noe slikt, kan en reflektere over.

Når jeg nå leser hvordan han har drevet med sitt iherdige arbeid for å oppnå relasjoner med ulike unge damer, så forbauser det meg egentlig ikke. Han er en type som er villig til å gå veldig langt og gir seg ikke så lett. Så lenge dame-episodene ikke har blitt saker, så har han sluppet unna. Men gjør han det nå?

Det skulle en Yssen-sak til å felle Valla i 2007. Nå, 10 år etterpå, kan det være summen av #metoo saker som feller Giske. Det er mange som i ulike sammenhenger har lovet bot og bedring uten å levere på det. Spørsmålet blir om Arbeiderpartiet og velgerne trenger å ha tillit til en person som nå har innrømmet at han gikk for langt. Spesielt når der er flere gode kandidater å velge mellom til topp-posisjoner i partiet? Valla-saken varte noen måneder. Kanskje Giske-saken også vil ta litt tid og ha en utvikling før vi får svaret?

Støre har et lederansvar for å håndtere situasjonen og iverksette de tiltak som er nødvendige. Vi må forvente at han gjør det med en profesjonalitet som en kan forvente av en statsministerkandidat. Ingen feil og helt etter boka. Ikke rom for feil. Så langt har det langt fra vært tilfelle. Flere setter setter nå også spørsmålstegn ved hans lederegenskaper. Kanskje Giske-saken etter hvert utvikler seg til å bli en Støre-sak? Det vil fremtiden vise. Han har betydelige kollisjonsskader allerede i denne saken og kan fort ende opp med totalt havari og ikke i kjørbar tilstand. I så fall vil det bli lederskifte i Arbeiderpartiet.

#Giskegate

Blogglisten hits

2 kommentarer om “Giskes kamp – Støres fall?

  1. Politiskmøkk har ingen utløpsdato.
    10 år er en parentes i den politiske-historie. Få ut Giske før Støte blir den neste. Giske er «gone tomorrow «.
    Read my lips

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s