Ypsilon bru – en game changer

Menneskene har bygget bruer i tusener av år. Blant de eldste bruene i verden som fremdeles er i bruk er fire primitive buebruer fra den mykenske kulturen på Peloponnes i Hellas, bygget i det 13. århundre før Kristus. Trangen til å bygge bruer synes å være nedfelt i nær sagt alle kulturer – fra de skrøpeligste taubruer over kløfter i jungelen til moderne bruer av stål og betong – fra innovativt, enkelt håndverk til fremragende ingeniørkunst. San Francisco har Golden Gate og Sydney har Harbour Bridge. Malmø og København bindes sammen av Øresundbrua, alle arkitektoniske mesterverk og hovedpulsårer for person- og godstrafikk. Dette er historien om ei helt annerledes bru. Vi skal tilbake til desember 2004. Da vedtok bystyret å kjøpe tomten der Papirbredden kunnskapspark ligger i dag. Samtidig ble det vedtatt å inngå en partnerskapsavtale med Entra Eiendom. Det ble opprettet et selskap, Papirbredden Eiendom, som fikk som første oppgave å reise den nye kunnskapsparken.

To tanker i hodet samtidig
Kunnskapsparken hadde ikke kommet lenger enn til skissestadiet før et større bilde tegnet seg. Papirbredden var i seg selv et betydelig byplangrep som ville skape mye aktivitet. Den revitaliserte bydelen Grønland var et nytt tyngdepunkt i byen, men litt avsondret fra andre sentrumsfunksjoner. Hva med å skape en enklere forbindelse til Bragernes, rett over Drammenselva…

Som tenkt så gjort. Sommeren 2005 utlyste kommunen en europeisk arkitektkonkurranse om ny gangbru fra Grønland til byparken. Sju forslag kom inn. Vinneren ble ”Ypsilon”.

I mars 2006 godkjente formannskapet et forprosjekt med en kostnadsramme på 38 millioner. Etter anbudsrunden var imidlertid prislappen økt til 70 millioner. De folkevalgte samlet seg allikevel om å bygge gangbrua, og byggearbeidet startet i januar 2007.

Til tross for kostnadsøkningen var det få kritiske røster. Det virket som om drammenserne hadde tatt eierskap til den nye brua lenge før den kunne tas i bruk. 16. januar 2008 kl. 20.11 ble Ypsilon offisielt åpnet av meg som ordfører. Båndet ble klippet over med den samme saksa som statsminister Nygårdsvold brukte da han åpnet Bybrua i 1936. Åpningen ble direktesendt på TV2, akkompagnert av et gedigent fyrverkeri.

Drammen sentrum er utvidet
Mye av byutviklingen i Drammen har dreid seg om å utvikle gode byrom. Det investeres i fellesarenaer for å bringe mennesker sammen, og folk tar villig arenaene i bruk. Det gjelder også Ypsilon, og knapt noe enkeltstående byutviklingstiltak i Drammen har hatt tilsvarende stor effekt.

Drammen sentrum besto tidligere av sentrale områder på Bragernes og tilsvarende på Strømsø. Vi snakket om byaksen mellom Bragernes kirke og Marienlyst. Ypsilon har skapt en ny akse i byen, en kulturakse. Drammen park var tidligere på mange måter i utkanten av sentrum, ja kanskje til og med utenfor. I dag er Ypsilon spent mellom parken og biblioteket, mellom Drammens Teater og Union Scene og de nye sentrumsområdene syder av liv.

Forutseende aktører i utelivsbransjen så hva som var i kjømda. Forventninger om stor trafikk over brua inspirerte til etablering av flere serveringssteder allerede høsten før Ypsilon sto ferdig. Det gikk kanskje litt trått med omsetningen den første tiden, men den nye brua skulle snart vise seg å bli en vitamininnsprøytning av de sjeldne.

Alt er nærmere nå
Mennesker er sosiale vesener, vi søker samvær med hverandre og trenger møteplasser. En god by har urbane kvaliteter og arenaer som gir rom for opplevelser, aktivitet og rekreasjon. Opprustning av byrommene i sentrum hadde skapt liv og gitt nye muligheter. Men kronen på verket er gangbrua som binder det hele sammen.

Drammen har gjort store investeringer for å ta elva tilbake etter tiår med forurensing og forfall. Elve- og fjordparker er opparbeidet, i til sammen 14 kilometers lengde. Langs begge elvebredder er det utplassert skulpturer, som Turbinen, LNG og Elveharpen, samt en rekke sitteskulpturer. I parken er det anlagt et attraktivt lekeområde, som i disse dager utvides for å glede enda flere. Ypsilon fullender visjonen om et attraktivt og tilgjengelig elveparkparkområde.

Ypsilonrunden
Ett av nyordene i Drammen er ”Ypsilonrunden”. Man starter hvor som helst mellom Bybrua og Ypsilon, krysser begge bruene og kommer tilbake til utgangspunktet om man ikke blir avledet til å gjøre en avstikker. (Og det kan jo være fort gjort.)

Elveparken, og ikke minst Ypsilonrunden, er drammensernes nye utfartssted. Det rusles, sykles, jogges og trilles over en lav sko, hunder luftes og enkelte prøver fiskelykken. Vi ser og blir sett.

Gangbrua har endret drammensernes atferd. Byens befolkning har alltid vært glad i og stolte av marka, og den posisjonen rokkes det neppe ved. Men Ypsilon representerer en tilvekst som inspirerer til bynært friluftsliv, folk har turområder på dørterskelen. Det har inspirert mange flere til fysisk aktivitet og rekreasjon utendørs, kanskje særlig godt voksne mennesker.

Og så er det jo deilig å kunne kombinere friluftsliv med en kopp kaffe, et glass vin eller noe å bite i langs elva. Eller som en eldre herre bemerket: ”Det er så fint at biblioteket er oppe på søndager, for når jeg er ute og spaserer trenger jeg ofte tilgang til et toalett underveis”.

Et åpnere bibliotek
Drammensbiblioteket åpnet i februar 2007, som et av de mest moderne i landet. Nå er det bygget om, både i 1. og i 2. etasje. Det kommer nytt inventar, kafé med klubbscene og automater både for utlån og innlevering av bøker. Og kanskje det viktigste, det er en ny inngang til biblioteket, vendt mot Ypsilon. Drammenserne sluses rett fra brua og inn i gode litteratur- og kulturopplevelser frem til klokken 23.00 om man vil.

Ikonet
Ypsilon er ei bru som også fungerer som et byrom, en slags forlengelse av byparken. Den slanke stålbrua har på få år vokst til å bli et ikon, en himmelstrebende installasjon som uten forbehold assosieres med merkevaren Drammen. Ypsilon gjør godt for øyet og godt for beina, der den er plassert på akkurat riktig sted til akkurat riktig tid. Takk til arkitekt Arne Eggen, som tegnet Ypsilon. Takk til Bystyret som løftet den økonomisk. Det er en flott 10-åring vi i dag feirer.

Film om Ypsilon.

Blogglisten hits

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s