Om Buskerudbyen i dag og i morgen

Årsaken til at våre samarbeidskommuner Lier, Nedre Eiker, Øvre Eiker og Fylkeskommunen hadde funnet grunn til å innkalle til ATM-utvalgsmøte i Buskerudbyen skyldes oss i Drammen. Jeg vil knytte noen kommentarer til det som ordfører, som baserer seg på innlegget jeg holdt i møtet.

Bystyret i Drammen sluttbehandlet og vedtok BuskerudBypakke 2 den 19. juni 2018. Det ble da fattet et vedtak i 19 punkter. Dette var samme sak som ble behandlet i de fire kommunene, Øvre Eiker, Nedre Eker, Drammen og Lier og i fylkeskommunen. Det var en debatt i Drammen preget av ulike innfallsvinkler for hva man var opptatt av. Slik var det sikkert i de andre kommunene også.

Skrinleggingsforslaget ble fremmet av Fremskrittspartiet i bystyret, da vi behandlet saken den 19. juni 2018. Det lød: «Buskerudbypakke 2 med tilhørende bompengesystem avvises. Det startes et arbeid med en gjennomgang av behov for nye veier, og dialog med statlige myndigheter m.h.t. finansiering.»
Det forslaget fikk 7 av 49 stemmer og falt.

På sakskartet til det kommende bystyremøtet i Drammen har vi en interpellasjon fra Ulf Erik Knudsen FrP med forslag om at bystyret skal skrinlegge planene om BuskerudBypakke 2 og bompenger i Drammen. Det foreslås også at det skal fremmes en sak for bystyret om hvordan kommunen skal gå frem i en dialog med staten for å sikre statlige bevilgninger til nødvendige veitiltak.
Dette er grovt sett samme forslag som ble nedstemt i bystyret 19. juni 2018.

Det er det samme bystyret i Drammen i dag, som også fattet beslutningen 19. juni 2018.

Interpellasjonen fra Knudsen vil bli behandlet i første bystyremøte dvs. 30. april.

I forhold til neste bystyreperiode dvs. etter 1. januar 2020, så har Kristelig Folkeparti og Høyres 10 fremste kandidater samt to nye lister – gjennom ulike presseoppslag – klart signalisert at de er imot Buskerudbypakke 2.

Hva det nye bystyret i Drammen bestemmer seg for å gjøre i denne saken etter 1. januar 2020 får være opp til dem. Det har ikke vi som sitter i bystyret i dag noe med. Jeg forutsetter imidlertid at deres beslutning – på normal måte – skjer gjennom å utrede konsekvenser og mulige alternativer for eventuell endring av vedtaket gjort av bystyret 19. juni 2018. Likeledes at de ser på hvordan forpliktelsene, som kommunen har pådratt seg, vil ivaretas.
Jeg forutsetter også at man i denne som i andre saker har en ryddig opptreden i forhold til fylkeskommunen og andre samarbeidskommuner. Samtidig er det ryddig å gjøre sitt standpunkt i en aktuell sak før valget.

Det er vanskelig å forholde seg til det fremtidige beslutningstagere i Drammen sier og tillegge det avgjørende vekt i dag. Ikke fordi vi ikke skal ta dem på alvor, men fordi de enda ikke er valgt. Vi kjenner i dag heller ikke sammensetningen av det nye kommunestyret og hvordan stemmegivningen kommer til å være i forhold til en eventuell sak. Det vi kjenner er dagens bystyre.

Jeg vil bli meget overrasket om bystyret, ønsker en realitetsbehandling av en stor og viktig sak gjennom en interpellasjon og eventuelt endrer oppfatning.
Men det får vi svar på om en uke.

En kommentar om “Om Buskerudbyen i dag og i morgen

  1. Hei Tore
    Hvor mange bommer er tenkt i Øvre Eiker,Nedre Eiker og Lier ..
    Er det slik at alle bommer kommer i Drammen by ?
    At innbyggere i de 3 nevnte kommuner fritt kan bevege seg i sitt område ?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s