De aller fleste elevene ønsker å gå på sin nærskole hvor de har sitt miljø og sine venner. Men fritt skolevalg handler først og fremst om dem som ikke vil gå på nærskolen sin. Det kan være ulike grunner til det. De kan ha følt seg utilpass på ungdomsskolen og ønsker seg et nytt miljø med nye venner, det kan være de ønsker et spesielt fag som de ikke tilbyr på nærskolen eller det kan rett og slett være de ønsker å komme til en ny plass med andre elever og lærere. Grunnene kan være mange uten at man trenger å begrunne dem. Vi i Høyre mener elevene er i stand til å ta valget selv, hvilken skole man ønsker å gå på. I Akershus har de troen på at elevene er i stand til å velge selv. Der er det fritt skolevalg. I Østfold og Buskerud er det ikke det.
Når vi nå skal samles i et fylke, så er det nok mange elever som stiller seg spørsmålet hva nå? Høyre er klar på det. Vi ønsker fritt skolevalg til videregående skoler i Viken fylke. Fritt skolevalg handler om å gi elevene flere muligheter, for det fritt skolevalg gjør er nettopp å øke valgfriheten for elevene. Man får flere valgmuligheter innenfor en overkommelig radius, og man kan søke på den linjen man ønsker å gå på flere skoler enn bare den nærmeste. Det vil aldri finnes en inntaksordning hvor absolutt alle får komme inn på akkurat den linjen og den skolen man vil mest, men fritt skolevalg er det nærmeste vi kommer dette. Soneinndeling, og det at en prosentandel av plassene settes av som i Akershus, sørger for at fritt skolevalg ikke går på bekostning av elevene med lavest snitt.
Nå viskes de gamle fylkesgrensene ut. Om en elev som bor i Sætre ønsker å gå på skole i Røyken, Drammen, Asker eller Frogn, mener vi politikere ikke skal blande seg bort i. Vi lar eleven velge selv.
Fylkestingsvalget blir også valget om fritt skolevalg. Tenk over det, når du stemmer. Hvis du ikke stemmer, lar du andre bestemme for deg.