Fylkesråd med krevende utgangspunkt

Torsdag 17. oktober ble fylkesrådet i Viken utpekt av fylkesrådslederen. Det Arbeiderparti-ledede fylkesrådet har gitt Senterpartiet gjennomslag for at de skal søke om å nedlegge fylket. I samarbeidspartienes politiske plattform kan en lese: Med et nytt storting etter valget i 2021, vil fylkesrådet legge frem en sak for fylkestinget med anmodning til Stortinget om å oppløse Viken. Det kan tidligst skje om fire år, om det er stortingsflertall for det. Det er et krevende utgangspunkt for å utvikle fylket og gi innbyggerne i Viken det beste tilbudet.

For meg er Viken en organisering av oss som bor i bo- og arbeidsmarkedet utenfor Oslo, men det er også mer. Viken er mangfold. Viken er et Norge i miniatyr – med fjord og fjell, distrikt og byer, landbruk og produksjonsbedrifter, gamle kulturhistoriske og nye urbane kvaliteter. Mange av innbyggerne har også røtter i andre land. Med om lag 1,2 millioner innbyggere og 25 000 kvadratkilometer blir Viken landets 6. største fylke i areal og det største i antall innbyggere. Noen mener det er smart å dele Viken i to. Det er et dårlig forslag, som Viken vil tape på. Oslo vil bli sterkere og vi vil få en kamp mellom Øst og Vest i dagens Viken. Det er klokt å se hele Viken i sammenheng.

Vi i Høyre står klare til å jobbe frem nye og bedre løsninger nå. I Trøndelag slo de seg sammen til ett fylke for to år siden. Derfor har de også to års forsprang. Første året var det over 1000 saker til politisk behandling i Trøndelag. Vi i Høyre ønsker å benytte den muligheten et nytt fylke gir. Vi vil ha et nytt kollektivselskap i Viken slik at våre innbyggere kan få glede av den samme utviklingen i kollektivtrafikken som Akershus og Oslo fikk da Ruter ble en realitet. Vi er klare til systematisk å dra fordelene av at Viken med tusenvis av lærere på videregående nivå har Norges største fagmiljø innen kompetanse, slik at de over 40.000 elevene som går i videregående skole hos oss får en bedre sjanse til å gjennomføre og bestå sin skolegang med godt resultat. Det bare for å nevne to viktige områder.

Allerede på første møte vedtok fylkestinget å innføre parlamentarisme som styringsform. Det er en stor endring som krever helt nye strukturer og som flytter makt fra administrasjonen til politikerne i fylkesrådet. Veldig bra for sterkere politisk styring og utvikling, men ganske uforståelig hvis den politiske styringen handler om at man vil nedlegge. Det er derfor lov å undres over hvorfor Ap, Sp, MDG og SV stemte for en gjennomgripende og kostbar endring, når de har nedleggelse som mål. Med parlamentarisme må de også forvente at det stilles helt andre og mye sterkere politiske krav.

Med Viken som nytt fylke fra 1. januar har vi folkevalgte en gylden mulighet til å gi innbyggerne våre bedre tjenester, men ikke dersom de folkevalgte vil at Viken skal mislykkes. Det nye fylkesrådet med Arbeiderpartiet og Senterpartiet i spissen har derfor et krevende utgangspunkt. Høyre skal være en konstruktiv opposisjon, men vi vil være utålmodige i arbeidet med å få en positiv utvikling og gode resultater. Det fortjener de 1,2 mill. innbyggerne som bor i Viken. Jeg håper derfor Fylkesrådet vil overraske positivt. Høyre har nå en klar opposisjonsrolle: Være et korrektiv til flertallet, når det er behov for det og anvise en alternativ politikk, når vi står for en annen politikk. Jeg håper vi vil fylle den rollen godt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s