En billett til Oslo

Er det kundevennlig og smart å gjøre det tungvint å reise kollektivt? Hvis du bor på Konnerud og jobber i Oslo trenger du antagelig tre månedskort: Brakar, VY og Ruter. Høyre iverer etter å gjøre det enklere. Derfor fremmet vi forslag i fylkestinget om å få et helhetlig sone- og billettsystem for hele Viken og Oslo. Systemet må kunne brukes på alle kollektive transportmidler i fylket, og inneholde en løsning for å kunne benytte én billett gjennom hele Viken og Oslo. Det fikk flertall. Vi er ikke helt fornøyd med Senterpartiets fylkesrådens innstilling, som mente at dette måtte utredes i hele 2021, men det får vi komme tilbake til.

Viken fylkeskommune har tre kollektivselskap: Ruter, Brakar, og Østfold kollektivtrafikk. Kollektivselskapene er med på å binde fylkene våre sammen. Hver dag brukes buss, bane, tog, trikk og båt til å frakte pendlere og fritidsreisende over hele fylket vårt. Til tross for enighet om at det må bli enklere å bytte mellom ulike transportmidler og behovet for et mer helhetlig billett– og sonesystem har det ikke skjedd noe politisk fra fylkesrådet. Pendlere og andre reisende kan riktignok kjøpe billett i ÉnTur-appen, men billetter fra de forskjellige kollektivselskapene kan ikke leses og er ikke gyldige uten kvittering i andre apper og hos andre kollektivselskaper. Dette til tross for at alle er en del av tilbudet i Viken. Det er også stor forskjell i pris, og sonesystemet er ikke justert etter at Viken ble opprettet. I tillegg er Vikenkommunene Jevnaker og Lunner fortsatt en del av Innlandstrafikk, og er enda ikke blitt en del av ansvarsområdet til kollektivselskapene i Viken på tross av lovnader om dette.

Vikens innbyggere er en del av det samme bo – og arbeidsmarkedet. I tillegg er deler av Viken sterkt preget av reiseliv, som igjen er avhengig av tilgjengelighet. Det er et mål å få flere til å benytte kollektivtransport fremfor bil, men for å nå målsetningen må det politiske virkemidler til. Arbeidet med å gjøre det enklere for pendlere, turister og andre reisende er på overtid. Felles billett– og sonesystem og muligheten for å reise gjennom Viken og Oslo med én billett vil være en god start på å gjøre fremkommeligheten bedre for pendlere og næringsliv.

Viken har vært en egen region i ett år, kollektiv og samferdsel er blant fylkets aller viktigste saker, og det kan hentes store gevinster for innbyggerne ved å få et felles sone– og billettsystem for Viken og Oslo. Det er på høy tid at fylkesrådet gjør noe for alle innbyggerne som ønsker å reise med kollektivtransport.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s