Har fylkesråden oversikt?

Vi i Viken Høyre er i tvil. Vi har 58 videregående skoler i Viken og 45.000 elever. Vi har et stort ansvar for disse elevenes fremtid. Nå valgte Arbeiderparti/Senterparti-fylkesrådet med støttepartier, å endre opptaksreglene til de videregående skolene neste skoleår. De innførte en streng nærskolemodell. Asker og Bærum Budstikke har avdekket at det er langt flere elever enn skoleklasser i Asker og Bærum. På spørsmålet om elevene nå tilbys førstevalg for utdanningsprogram i annen sone? Eller om de nå vil jobbe seg nedover på elevenes ønskeliste, har fylkesråden ikke svar.

Fylkesråden får seg til og med til å si at de ikke har erfaringer fra denne inntaksmodellen og sier at de må komme tilbake til detaljene.

Hvis Arbeiderpartiet og Senterpartiet med støttepartier har tillatt seg å gjennomføre et inntaksregime, uten å tenke gjennom hvilke ulike konsekvenser det medfører, så er det oppsiktsvekkende. For det er til syvende og sist elevene det går utover. Det har vært klart for de fleste at det trengs kapasitetsøkning på skoleplasser i Asker og Bærum. Når oppslaget i Budstikka går på at det er 322 søkere til 150 plasser, bør det ikke komme som noen overraskelse. Det som er overraskende, er at fylkesråden ikke har en gjennomtenkt måte å møte denne utfordringen på.

Eksempler på områder der vi forventer kapasitetsutfordringer i den videregående skolen er i tillegg til Asker og Bærum også Romerike, Nordre Follo og Drammen. Det er kapasitetsutfordringer, som Viken må løse.

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

  1. Hei!
    I denne sak må fylkesråden ha bommet på innledende undersøkelser og ikke mint konsekvensanalyse av en endret opptaks modell. Beskrivelsen av antall søkere i Bærum holdt opp mot antall plasser, avdekker at forarbeidene ikke er grundige nok, fordi mismatchen mellom tilbud og etterspørsel er betydelig. Bruddet med den gode tilnærming om. 1. valg vil skape stor og unødvendig usikkerhet blandt elevene. Dette er et alvorlig brudd på en velfungerende praksis og denne feilen bør rettes snarest.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s