Digitale møter like bra som fysiske møter?

Pandemien har bidratt til at politiske møter har skjedd på digitale plattformer. KS sitt Hovedstyre har fått Telemarksforskning til å gå inn i tematikken, med møter på digitale plattformer. Det for å få belyst erfaringer. Møter på digitale plattformer og fysiske møter har til nå, i mange sammenhenger, i for stor grad vært likestilt på muligheter og utfordringer. Det er feil.

Gjennomgangen, som Telemarksforskning har gjort, viser tydelig at digitale møter og fysiske møter er to klart ulike møteformer. Det med sine styrker og svakheter – muligheter og begrensninger. Det i seg selv har det vært viktig å få frem. I et demokratiperspektiv mener Telemarksforskning av møter via PC ikke er fremskritt.

Eksempler som fremheves i rapporten er bl.a.

  • Regien blir strammere i digitale møter.
  • Digitale møter gir bedre forarbeid, noe som er positivt.
  • Det er høyere terskel i digitale møter for å ytre seg.
  • De passive i fysiske møter blir enda mer passive i digitale møter.
  • Det er enklere for de, med ellers lang reisevei, å delta i digitale møter.

Politikkutvikling, politiske verksteder og kreativt arbeid mener mange er krevende på digitale plattformer. Samtidig kan det ha noe med erfaring å gjøre. Hva man er vant til. Det kan ta lang til å bli skikkelig dus med Teams, Zoom og de andre verktøyene.

Mange kommuner har heller ikke tatt konsekvensen av behovet for rent teknisk tilretteleggelse. Rapporten påpeker, at man trenger en utvidet teknisk løsning på hjemmekontor, når møter avholdes og flere programmer brukes. Mandag skal jeg eksempelvis lede et møte hvor jeg må ha tilgang til First Agenda, Agenda Live, Messenger og Teams hele tiden.  Jeg har de tekniske løsningene som trengs, men vet at det ikke er alle som har det.

Vi har hatt stor bevissthet rundt at det er forskjell på hva vi får til i telefonmøter kontra fysiske møter. Telemarksforskning har nå fått belyst og synliggjort ulikhetene ved digitale og fysiske møter på en god måte og det har vært nyttig. For en mister mye når møter avholdes på en skjerm.

Rapporten vil offentliggjøres: https://www.telemarksforsking.no/digitale-moter-i-folkevalgte-organer/

Hvis du sender meg en epost toreh@viken.no kan jeg sende rapporten på en pdf til deg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s