Ja, til valgfrihet

På Høyres landsmøte fikk jeg to minutter til å holde innlegg om skole. Her kan du lese det jeg sa.

Dirigenter – kjære landsmøte

I Drammensområdet har vi flere gode fylkeseide videregående skoler. I tillegg har vi private videregående skoler, som Akademiet driver, med til sammen 670 elevplasser. Akademiet videregående skole i Drammen har hatt førsteplass på elevundersøkelsen i mange år blant landets 420 videregående skoler. 100 av dem er private.

Landsmøte – Ingen inntaksmodeller til videregående skole er helt perfekte. Men vi i Høyre mener fritt skolevalg er å foretrekke, selv om vi er klar over at nærmeste skole som regel blir valgt og at noen har for lang avstand til alternativer.

Du skal kunne velge mellom offentlige skoler og du skal kunne velge private tilbud der de finnes. Noen ønsker å bytte skolemiljø andre ønsker å gjøre valg som passer bedre for videre utdanning eller arbeid.

Vår politiske hovedmotstander mener det er i drøyeste laget at elevene skal få velge. Du skal få velge linje, men der stopper også valgfriheten. Du skal gå på den skolen som er nærmest deg og private tilbud vil de ikke ha.

Landsmøte – til slutt – Vi har nå over 40.000 elever i videregående skole i Viken og vil få 8.000 elever i nye Buskerud. Elever som legger konkrete planer for egen fremtid – om hva de ønsker å bli – og ikke minst veien frem dit. Det som er veldig spesielt, i debatten om inntaksregler, er at de partiene som er imot fritt skolevalg ofte er for at 16 åringer skal ha stemmerett. De unge skal kunne stemme hvilken vei samfunnet skal ta, men ikke sin egen vei i det samme samfunnet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s