Eiendomsskatt? Nei takk!

Eiendomsskatt er en svært usosial skatt. Den rammer blindt, og gjør ikke forskjell på minstepensjonister og mangemillionærer. Høyre avviklet eiendomsskatten i Drammen på 90-tallet.

eiendomsskattTil sammen er det nå 355 kommuner i Norge som har innført en form for eiendomsskatt, enten på bolig, fritidseiendom, eller verk og bruk, eller en kombinasjon av disse. Statistisk sentralbyrås oversikt viser at 14 nye kommuner innfører eiendomsskatt i år. 250 av kommunene har eiendomsskatt på boliger og fritidseiendommer, det er 21 flere enn i 2014.  Sigdal er en kommune i vårt nærområde som har fått eiendomsskatt. Som vi har sett i lokale media er eiendomsskatt diskutert i Sande og Nedre Eiker.

For familier i etableringsfasen, som har skaffet seg en bolig og som sitter med gjeld som er tung å betjene, vil dette utgjøre et stort innhogg i husholdningsbudsjettet. Og for mange pensjonister som har det trangt fra før av vil det være ekstra trangt. De har ofte en bolig som har større verdi enn det betalingsevnen som pensjonist skulle tilsi. Det fordi man gjennom et langt liv har hatt kapital til å bygge seg opp i boligmarkedet.

Jøtul i Fredrikstad må hvert år ut med 700.000 kroner i eiendomsskatt for sitt nye, store lager. En boligeier i Skaun som i fjor betalte 6343 kroner i eiendomsskatt, må i år betale 9528 kroner, altså en økning på 50 prosent. Det går fram av et regneeksempel Skaun kommune selv har laget.  Eiendomsskatten må ligge på mellom 2 og 7 promille av eiendommens verdi, men flere kommuner har innført bunnfradrag slik at beregningsgrunnlaget blir mindre.

Kommunene fikk til sammen 9,6 milliarder i inntekter fra eiendomsskatt i 2014. Det er 9,6 milliarder kroner som innbyggerne og næringslivet selv bør disponere, ikke lokalpolitikerne i kommunebudsjettet. Det er bestandig enkelt å finne områder som man kunne brukt mer penger på. I Drammen har vi satt søkelys på hvordan vi kan bruke hver krone bedre isteden for å hente inn mer penger fra innbyggere og næringsliv i skatt.

Drammen kommune har lavere inntekter enn de andre kommunene vi sammenligner oss med og i forhold til landsgjennomsnittet. I 2014 hadde Drammen kommune 4 930 kroner lavere inntekt per innbygger enn landsgjennomsnittet. Kommunen har imidlertid en god ressursutnyttelse og en effektiv tjenesteproduksjon. Drammen er således den kommunen blant de kommunene vi sammenligner oss med som får mest ut av pengene. I 2014 lå effektiviteten i Drammen kommune 12, 8 prosent over snittet.

Er det noe fattige, arbeidsledige, minstepensjonister, IKKE trenger, så er det en ekstraregning på mange tusen kroner for å bo! Derfor NEI til eiendomsskatt i Drammen. Drammen skal være eiendomsskattefri sone.

 

 

 

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  1. Sande har innført eiendomsskatt med gjeldende fra 2015. Satsen er 2 promille, og ingen bunnfradrag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s